Mainos
Mainos

Etla: Suomen vienti Venäjälle supistuu ainakin pari vuotta

Se, kuinka kauan vienti tökkii, riippuu energian hinnasta ja siitä, saadaanko Venäjän taloudessa aikaan tarvittavia muutoksia.

Suomen vienti Venäjälle supistuu vielä ainakin pari vuotta, arvioi Elinkeinoelämän tutkimuslaitos Etla. Jatko riippuu Etlan tutkijoiden mukaan energian hinnasta ja siitä, saadaanko Venäjän taloudessa aikaan tarvittavia uudistuksia.

Venäjän talouden lyhyen aikavälin näkymät ovat Etlan mukaan surkeat. Pitkällä tähtäimellä Venäjän markkinoilla on kuitenkin yhä merkittäviä mahdollisuuksia suomalaisille vientituotteille ja investoinneille.

Etlan selvityksen mukaan Suomi on viime vuosina menettänyt asemiaan Venäjän tavarantuonnissa. Vuonna 2005 Venäjälle tuoduista tavaroista melkein viisi prosenttia tuli Suomesta, mutta vuonna 2013 suomalaistuotteiden osuus oli pudonnut kahden prosentin pintaan.

Suomen osuus on pudonnut nopeammin kuin minkään muun maan. Samaan aikaan Kiinan osuus on noussut rajusti. Läheinen maantieteellinen sijainti ja suomalaisten tuotteiden vakiintunut asema kuitenkin auttavat säilyttämään jalansijaa.

Etla julkisti selvityksen Venäjän merkityksestä Suomen elinkeinoelämälle tänään. Sen ovat laatineet tutkijat Ville Kaitila ja Markku Kotilainen.  

Kommentoi

Mainos

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot