Mainos
Mainos

EU alensi kasvuennustettaan

EU:n komissio on laskenut tätä ja ensi vuotta koskevia talouskasvuennusteitaan. Tämän vuoden kasvuksi komissio arvioi nyt 2,8 prosenttia. Vielä viime marraskuussa kasvuksi ennakoitiin 3,2 prosenttia euroalueen EU-maille ja kaikille EU-maille 3,1 prosenttia.

Perusteluksi komissio esitti Yhdysvaltain ja Japanin talouksien vaikutukset. Komissio toteaa myös raportissaan, että vaikka keskimääräinen talouskasvu oli EU:ssa vuonna 2000 paras vuosikausiin, vaimensi öljyn hinnan nousu kuitenkin yksityistä kulutusta varsinkin loppuvuotta kohti. Myös Yhdysvaltain talouden toimeliaisuuden hidastuminen tuntuu, vaikkakin hidastumisen uskotaan toistaiseksi olevan vain lyhytaikaista.

Kasvulukujen odotetaan kääntyvän nousuun tämän vuoden toisella puoliskolla, koska työpaikkojen syntyminen jatkuu edelleen. Euroalueen inflaatio on ollut yli 2 prosenttia suhteellisen kauan, mutta ensi vuonna se hidastuu jälleen Euroopan keskuspankin hintavakaustavoitteen alapuolelle. Myös julkisen talouden vakauttaminen jatkuu useimmissa jäsenvaltioissa, mutta koko EU:ssa finanssipolitiikka on lievästi kasvua suosivaa, koska joissakin maissa veroja on leikattu tuntuvasti, raportissa kerrotaan.

Vuoden 2002 uusi kasvuennuste on 2,9 prosenttia. Marraskuussa kasvuksi ennakoitiin 3,0 prosenttia sekä euroalueelle että koko EU:lle.

(STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme