Mainos
Mainos

EU-komissio: Entistä suurempia päästöleikkauksia tarvitaan

LEHTIKUVA

EU-komission mukaan kansainvälisen ilmastosopimuksen neuvottelijoiden on varauduttava ennakoitua suurempiin ja kalliimpiin päästöleikkauksiin. Teollisuusmaiden on myös sitouduttava auttamaan kehitysmaita huomattavilla rahasummilla.

Brysselissä EU-komissio julkisti tänään tavoitteensa Kööpenhaminan ilmastokokoukselle.

Komissio muistutti, että teollisuusmaiden on sitouduttava rahoittamaan kehitysmaiden sopeutumista ilmastonmuutokseen.

Rahoituskeinoja ei kuitenkaan linjattu. Ennakkotietojen mukaan komissiolta odotettiin esitystä ilmastoverosta teollisuusmaille. Teollisuusmaat maksaisivat jokaisesta päästetystä hiilidioksiditonnista ja rahat sijoitettaisiin kehitysmaihin. Tällaista esitystä ei kuitenkaan tänään kuultu.

Teoriassa vero kelpaisi Suomelle, sanoo ympäristöministeri Paula Lehtomäki.

- Siitä näkökulmasta kelpaisi, että tärkeintä toteuttaa periaate, että päästetyllä hiilidioksiditonnilla on hinta.

Ministeri kuitenkin pitää parempana sitä, että teollisuuden päästöoikeuksista saatuja huutokauppatuloja käytetään kehitysmaiden auttamiseen.

- Olisi hyvä, että kun päätökset EU:ssa on jo tehty päästöjen huutokaupasta niin huutokauppapohjalta edettäisiin myös kansainvälisesti, ettei tulisi paljon kilpailevia järjestelmiä.

Vielä ei tiedetä sitäkään, kuinka suuria rahasummia esimerkiksi Suomelta halutaan kehitysmaiden tukemiseen vuodesta 2013 alkaen.

EU-komissio myös linjasi, että lento- ja laivaliikenteen päästöt on saatava kuriin huolimatta siitä, että alat kärsivät talouden taantumasta.

(MTV3)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme