Mainos
Mainos

EU:lta vaaditaan lisätukea - miksi Etelä-Eurooppaa saa, mutta Suomi ei?

Maatalousministeri Petteri Orpo (kok.) on lobannut tänään Brysselissä lisätukea Suomen maidontuottajille Venäjän asettaman tuontikiellon vuoksi.

Suomessa on vaikea ymmärtää, miksi EU tukee jo Etelä-Euroopan viljelijöitä, mutta ei Suomen maidontuottaja.

EU riensi etelä-Euroopan vihannes- ja hedelmätuottajien avuksi jo heinäkuussa. Näiden tuotteiden osalta Venäjän asettaman tuontikiellon vaikutuksia on helppo kompensoida, sillä järjestelmät ovat vanhastaan olemassa. EU voi siis ostaa helposti ylimääräisiä persikoita pois markkinoilta.

Maidolle vastaavaa, sopivaa menetelmää ei ole. Jotta Suomen ja Baltian tuottajille voitaisiin antaa suoraa rahallista lisätuke, perusteluiden pitää olla vankat. Toistaiseksi tilastot eivät meillä kerro rajusta tuottaja-hinnan pudotuksesta, koska Valio on toistaiseksi ottanut osan tappioista omaan piikkiinsä.

- Suomen maitosektori kärsii 10 - 11 miljoonan euron tappiot joka kuukausi, Orpo toteaa.

Suurin este maitotuen saamiselle on kuitenkin kiista EU:n ensi vuoden budjetista. EU-komissio haluaa siirtää maatalousrahoista satoja miljoonia euroja muuhun tarkoitukseen.

- Tänään ministerineuvosto on hyvin laajalla enemmistöllä paheksunut tätä rahojen siirtoa maatalousbudjetista muualle EU:n budjetissa ja vaati neuvostoa ja parlamenttia muuttamaan päätöksen ja palauttamaan rahat.  Mielestäni tässä ei ole kahta kysymystäkään, että tässä vaikeassa maatalouden tilanteessa ne rahat pitäisi siirtää takaisin maatalouden käyttöön, Orpo sanoo.

Valtiovarainministerit jatkavat vääntöä EU-budjetista perjantaina.  Suomi vetoaa aktiivisesti niin komissioon, jäsenmaihin kuin EU-parlamenttiinkin, jotta kauppakriisi Venäjän kanssa huomioitaisiin.

- Tilanne johtuu Euroopan yhteisestä ulko- ja turvallisuuspolitiikasta, ja silloin suomalainen ja balttialainen maidontuottaja ei voi olla maksumiehenä, Orpo toteaa.

Kommentoi

Mainos

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot