Mainos
Mainos

EU-mailla lupaavat talousnäkymät

EU-maiden talousnäkymät näyttävät lupaavilta. Euroopan komissio julkisti tänään uusimmat ennustelukunsa. Niiden mukaan talouden elpyminen on ollut nopeampaa kuin mitä keväällä ennustettiin. Komissio ennustaa, että valtaosa jäsenmaista pystyy täyttämään Emuun liittymisen ehdot.

Komission mukaan jäsenmaat ovat edistyneet hyvin rahaliitto Emun lähentymiskriteerien täyttämisessä. Kohentunut talous auttaa varmistamaan, että tämä kehitys jatkuu. Julkistalouden vaje on tänä vuonna 13 maassa kolme prosenttia tai sen alle bruttokansantuotteesta. Vain Ranska ja Kreikka eivät näytä täyttävän tätä ehtoa.

Julkisen velan osuus bruttokansantuotteesta on neljässä maassa alle 60 prosenttia. Suomi on näiden maiden mukana. Saksaa lukuun ottamatta kaikissa maissa julkisen velan osuus bruttokansantuotteesta on laskemassa.

Inflaation ennustetaan pysyvän poikkeuksellisen alhaisena. Tänä vuonna kuluttajahintojen nousu on EU:ssa 2,1 prosenttia ja ensi vuonna 2,2 prosenttia. BKT:n kasvun ennustetaan olevan tänä vuonna 2,6 prosenttia ja ensi vuonna 3,0 prosenttia.

Talouskomissaari Yves-Thibault de Silguy esitteli ennusteita tänään Euroopan parlamentin talousvaliokunnalle. Hän luonnehti lukuja hyvin paljon toiveita herättäviksi. Hänen mukaansa EU-maissa on havaittavissa selvää talouden paranemista. Työllisyysnäkymät ovat kuitenkin ongelmallisia. De Silguy tähdensikin, että työttömyyden torjunnassa tarvitaan rakenteellisia muutoksia.
(STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme