Mainos

EU:n kilpailuoikeuden uudistus ehkä voimaan 2005

EU:ssa meneillään oleva laaja kilpailuoikeuden uudistus saattaa tulla voimaan aikaisintaan vasta vuonna 2005. Kauppa- ja teollisuusministeriön ylijohtaja Bo Göran Erikssonin mukaan syynä on asian monimutkaisuus. Uudistusta on käsitelty jo 40:ssä EU:n neuvoston virkamieskokouksessa.

Suomen kilpailuoikeudellisen yhdistyksen juhlaseminaarissa Helsingissä puhunut Eriksson sanoi, että eri ministeriöt, kilpailuviranomaiset ja yritykset EU-maissa ovat kuitenkin pitkään olleet sitä mieltä, että kilpailuasioiden nykyinen hallintojärjestelmä EU:ssa on tullut tiensä päähän.

-Komission tekemän esityksen mukaisesti tulisi unionin kilpailuhallintoa hajauttaa ja kansallisille kilpailuviranomaisille antaa oleellisesti laajempi vastuu säädösten soveltamisesta. Uudistus lisää merkittävästi yhteisön kilpailuoikeuden käyttöalaa kansallisissa viranomaisissa, kuten meidän Kilpailuvirastossamme, Eriksoon summasi.

Eriksson arvioi, että samalla Euroopan yritysten oma vastuu kilpailusääntöjen noudattamisesta kasvaisi, sillä yritykset eivät enää voisi hakea poikkeuksia ja ohjeistusta EU:n komissiolta tai kansallisilta kilpailuviranomaisilta.

Kauppa- ja teollisuusministeriö on jo yli vuosi sitten aloittanut kartoituksen niistä muutoksista, jotka EU:n uudistushanke tuo mukanaan Suomessa. Uudistus saattaa Erikssonin mukaan merkitä kilpailurikkomusten seuraamusmaksujen selkeää ankaroittamista.

-Uudistus merkitsisi myös, että komissio saisi valtuudet käyttää rakenteellisia korjaustoimia eli määrätä yritykset luopumaan tietyistä omaisuuseristä, jos kilpailunrajoituksen vahingollisia vaikutuksia ei voida muulla tavoin torjua. Eriksson kertoi.

Erikssonin mukaan olisi selvitettävä missä määrin Kilpailuvirastolle voisi siirtää laajemmat valtuudet kilpailuasioiden täytäntöönpanossa. Kilpailuvirastolle syntyy uudistuksen seurauksena runsaasti uusia hallinnollisia tehtäviä. Lainsäädäntövalmistelun ohella on tarvetta selvittää myös kilpailuviraston voimavaroja, tehtäviä ja valtuuksia.

(MTV3-STT)

Mainos

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot