Mainos
Mainos

EU:n tarjous torjuttiin banaanisodassa

Yhdysvallat ilmoittaa torjuneensa EU:n uusimman ehdotuksen banaanikiistassa.

Banaaneja


Yhdysvaltojen mukaan se torjuu EU:n tarjoaman uudistuksen banaanikiistaan, koska se suosii edelleen Karibian maiden banaanintuottajia ja saattaa rikkoa Maailman kauppajärjestön WTO:n sääntöjä.

EU ehdotti siirtymäkausijärjestelmää, jossa myönnettäisiin tietty määrä kiintiöitä, joiden avulla luvan saaneet maat saisivat etuoikeuden euromarkkinoille. Kiintiöt jaettaisiin aikajärjestyksessä niitä hakeville. Yhdysvaltojen ja Latinalaisen Amerikan suurten banaanintuottajamaiden sekä EU:n välinen niin kutsutu banaanisota on jatkunut jo vuosia, sillä EU:n tuontikäytännöt ovat perinteisesti suosineet jäsenmaiden entisten alusmaiden banaaninkasvattajia Karibialla, Tyynellä merellä ja Afrikassa.

-Me kyseenalaistamme tämän ehdotuksen yhteensopivuuden WTO:n sääntöjen kanssa. Lisäksi, Karibian ja Latinalaisen Amerikan maat eivät kannata sitä, sanoi Yhdysvaltojen kauppavaltuutetun Charlene Barschefskyn tiedottaja Brendan Daly.

EU on luvannut muuttaa nykyisen kiintiöihin ja tullimaksuihin perustuvan järjestelmän pelkästään tullimaksuihin perustuvaksi vuoteen 2006 mennessä.
(MTV3-STT-Reuters)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme