Mainos

EU rajoittaa kansallista veropolitiikkaa

Euroalueen valtiovarainministerit ovat kaikessa hiljaisuudessa sopineet EU-maiden kansallisen veropolitiikan rajoittamisen suuntaviivoista. EU:n finanssiasioista vastaava komissaari Pedro Solbes vahvisti tänään, että veroja saa laskea vain, jos budjetti on tasapainossa ja jos talous ei uhkaa kuumentua veroalennuksilla.

Verotus

Päätös säännöistä, jotka eivät ole oikeudellisesti sitovia, tehtiin Solbesin mukaan euro-11-maiden kokouksessa 28. helmikuuta. Myös Ruotsin, Tanskan, Britannian ja Kreikan valtiovarainministerit hyväksyivät säännöt, vaikka heidän maansa ovatkin euroalueen ulkopuolella.

Solbes esitteli tänään komission ensimmäisen selonteon Emu-maiden julkisesta taloudesta. Sen mukaan nopean talouskasvun mukanaan tuoma verotulojen lisäys on ensi kädessä käytettävä vähentämään EU-maiden julkisen talouden alijäämää ja valtionvelkaa. Solbes mainitsi Irlannin maana, jossa veroja voitaisiin laskea, mutta jossa se ei ole taloudellisesti järkevää, koska talous saattaisi ylikuumentua.

Irlannin tavoin myös Suomessa talous kasvaa nopeasti ja budjetti on ylijäämäinen, mutta Solbes myönsi, ettei hän tunne Suomen taloutta niin hyvin, että hän voisi antaa ohjeita veropolitiikan hoidossa. Suomi mainitaan kuitenkin selonteossa, mutta maana, jossa eläkejärjestelmän suuret kustannukset on otettava huomioon tehtäessä päätöstä verotuksesta.

Komissaari Solbesin mukaan talouspolitiikan yhteensovittaminen on tärkeämpää niissä maissa, jotka kuuluvat Emuun kuin niissä, jotka ovat sen ulkopuolella. Hänen mukaansa kyse ei missään tapauksessa ole verojen ja sosiaalijärjestelmien lähentämisestä, vaan pelkästään "terveestä järjestä".
-Julkisen talouden saneeraus ei edellytä sitä, että verot harmonisoitaisiin, hän sanoi. Verohelpotukset ovatkin uusien sääntöjen mukaan osa suurempaa talouden uudistamispakettia.
(STT)

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot