Mainos

EU: Suomen talous nojaa liikaa tietoliikennealaan

Euroopan unionin komission mukaan Suomi on liian riippuvainen tietoliikennealasta. EU:n talouspolitiikan laajoissa suuntaviivoissa todetaan, että riippuvuus ei ole hyväksi, sillä yksikin alan taantuma heijastuu välittömästi talouskasvuun.

Tietoteknologia-alan korkean ansiotason todetaan heijastuneen aiheetta myös muiden alojen palkkoihin, jotka ovat nousseet alhaisemmasta tuottavuudesta huolimatta. Viimeksi tehtyä maltillista palkkaratkaisua Suomessa pidetään tervetulleena, mutta palkat eivät edelleenkään kuvaa riittävästi tuottavuuden eroja eri toimialoilla.

Suomea koskevat linjaukset sisältyvät talouspolitiikan laajoihin suuntaviivoihin vuodelle 2001, joita talousministerit käsittelivät tänään Luxemburgissa. Komission suosituksiin perustuvat linjaukset on määrä hyväksyä Göteborgin huippukokouksessa reilun viikon kuluttua. Suomi on alustavien tietojen mukaan valmis hyväksymään tulkinnat.

Suomeen kaivataan lisää kilpailua

EU katsoo, että kilpailu on Suomessa riittämätöntä vähittäiskaupassa, rakennusalalla ja mediassa. Kilpailua näillä aloilla kehotetaan vahvistamaan.

Työmarkkinoilla Suomen todetaan edenneen laiskasti tavoitteessa nostaa eläkeikää. Ihmisiä pitäisi kannustaa pysymään pitempään työelämässä. Palkansaajien verotusta olisi edelleen laskettava erityisesti matalapalkka-aloilla.

Edelleen linjauksissa todetaan, että työnteko pitäisi tehdä houkuttelevammaksi puuttumalla etuisuuksiin. Työttömyysprosentti on edelleen liian korkea, minkä katsotaan heijastavan työmarkkinoiden rakenneongelmia. Suomen talouden todetaan olleen lähellä ylikuumenemista, mikä johtui pitkälti korkeasta öljyn hinnasta. Tähän liittyi kuluttajahintojen voimakas nousu viime vuonna.

Inflaation arvioidaan pysyvän tänä vuonna hieman yli kahdessa prosentissa ja hidastuvan edelleen vuonna 2002.
(MTV3-STT)

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot