Mainos

EU vakuuttaa jatkavansa taistelua veronkierron torjumiseksi

Euroopan unionin komissio vakuuttaa jatkavansa taistelua veronkierron torjumiseksi. Komission mukaan sen ohjaavana periaatteena on, että verot maksetaan maahan, josta ne ovat peräisin.  

 EU pesee vero-kasvojaan

-Veronkierron vastainen taistelu on saanut Euroopan unionissa uutta puhtia viime vuosina. Vuonna 2014 aloittanut EU-komissio on nostanut asian keskeisimpien tavoitteidensa joukkoon.  

-Komissio pyrkii puhdistamaan taistelulla myös omaa mainettaan. Komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker joutui edellisessä laajassa tietovuodossa tulilinjalle.  

-Joukko tutkivia toimittajia kertoi vuoden 2014 lopulla mittavista verohuojennuksista, joita Luxemburg oli tarjonnut vuosien ajan sadoille kansainvälisille suuryrityksille. Juncker toimi aiemmin pitkään Luxemburgin pääministerinä.  

-Kuluvan vuoden alussa komissio esitti joukon toimia, joilla puututaan yleisimpiin verojen välttelyn muotoihin kuten voittojen siirtelyyn maasta toiseen.  

- Viime syksynä EU-maat päättivät lisätä tiedonvaihtoa rajat ylittävistä veropäätöksistä. Automaattisella tietojenvaihdolla pyritään kitkemään verosopimuksia, joiden katsotaan vääristävän kilpailua EU-maiden välillä.

- Veronkierron vastainen taistelu on ollut EU:ssa hidasta, koska veropolitiikka kuuluu kansalliseen toimivaltaan. Toisaalta EU ei voi yksin muuttaa kansainvälisiä käytäntöjä.

-Komission mukaan tuuli on nyt suotuisa, sillä veronkierron torjuntaa on sitouduttu edistämään myös OECD-maiden kesken.  


– Haluamme, että tätä periaatetta kunnioitetaan myös kansainvälisellä tasolla, sanoi komission päätiedottaja Margaritis Schinas Brysselissä.  

Komissio on nostanut veronkierron torjunnan tärkeimpien tavoitteidensa joukkoon. Komission johto pyrkii tällä puhdistamaan myös omaa mainettaan, joka tahraantui pahasti edellisen laajan tietovuodon takia.

Komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker oli juuri aloittanut tehtävässään syksyllä 2014, kun joukko tutkivia toimittajia kertoi Luxemburgin tarjonneen mittavia verohuojennuksia sadoille kansainvälisille suuryrityksille. Juncker toimi aiemmin Luxemburgin pitkäaikaisena pääministerinä.

Uusi Panama-vuoto on nostanut esiin ilmastokomissaari Miguel Arias Caneten, jonka vaimon kerrotaan olevan osakkaana panamalaisessa investointiyhtiössä.

Komission tiedottajan mukaan Caneten ilmoitus taloudellisista kytköksistään vaikuttaa olevan EU-sääntöjen mukainen.  

– Se sisältää kaikki komissaarin vaimon ammatilliset toimet ja taloudelliset intressit, jotka voivat aiheuttaa eturistiriitoja, Schinas sanoi.

Caneten kanslian mukaan komissaarin omistukset ovat erillään hänen vaimonsa omaisuudesta. Canete on ilmoittanut komissiolle, että hänen vaimoonsa liittyvä panamalaisyritys ei ole ollut toiminnassa Caneten komissaarikaudella.

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot