Mainos

EU-veropaketti etenee vaivalloisesti

Neuvottelut EU:n suuresta veropaketista ovat hieman edistyneet tänään EU:n valtiovarainministerien ja keskuspankkien johtajien epävirallisessa tapaamisessa Lissabonissa.

Monia kysymyksiä jäi avoimeksi, mutta veroasioista vastaava EU-komissaari Frits Bolkestein toivoo, että sopimukseen päästään ennen kesäkuussa Portugalissa pidettävää EU:n huippukokousta. Veropaketin tarkoituksena on tukkia pääomaverotuksen porsaanreikiä ja lopettaa yritysverotuksen alalla rehottava epäterve kilpailu.

Lissabonin kokouksessa virinnyttä toiveikkuutta hillitsi se, että Luxemburg ja Itävalta asettuivat vastustamaan kansallisten veroviranomaisten entistä tiiviimpää tietojenvaihtoa. Verosektorilla ei EU:ssa edistytä ilman kaikkien 15 jäsenmaan yksimielisyyttä. Luxemburgin pää- ja valtiovarainministeri Jean-Claude Juncker ilmoitti, ettei Luxemburg aio luopua pankkisalaisuudesta niin kauan kuin asiasta ei ole olemassa kansainvälistä yhteisymmärrystä.

Luxemburgin hallituksen tiedottaja sanoi, että tiukan pankkisalaisuuden säilyttäminen on olennainen osa pankkitoimintaa. Luxemburg haraa pankkisalaisuuden lieventämistä vastaan, koska sinne virtaa runsaasti talletuksia ulkomailta maan tiukkojen pankkilakien ansiosta. Myös Saksa noudattaa tiukkaa pankkisalaisuutta, mutta valtiovarainministeri Hans Eichelin mielestä tämä ei estä tietojen luovuttamista koroista, joita maksetaan muissa EU-maissa asuville.

Lähtökohtana jatkoneuvotteluille on Bolkesteinin mukaan edelleen, että yksittäiset jäsenmaat joko saattavat voimaan pakollisen, ainakin 20 prosentin suuruisen lähdeveron tai suostuvat vaihtamaan tietoja muissa EU-maissa asuville maksetuista korkotuloista. Useimpien ministerien mielestä tietojenvaihto on pitkällä aikavälillä paras ratkaisu. Nykytilanteessa yksityishenkilöt voivat helposti välttyä maksamasta pääomaveroa pitämällä säästönsä toisen EU-maan pankissa.

Britannia höllää vastustustaan

Britannian valtiovarainministeri Gordon Brown sai kollegoiltaan kiitosta siitä, että Britannia suhtautuu nyt veropakettiin myönteisemmin kuin Helsingin huippukokouksessa. Brown kuitenkin toisti, että Britannia ei suostu mihinkään sellaisiin toimiin, jotka veisivät kansainvälisten joukkovelkakirjojen markkinat Lontoosta muihin finanssikeskuksiin.

Suomen valtiovarainministeri Sauli Niinistö kertoi, että neuvotteluja jatketaan nyt virkamiestasolla.
-Jopa pienetkin askeleet olisivat nyt tarpeen, hän sanoi. Suomesta Lissabonin tapaamisessa olivat mukana Niinistön lisäksi alivaltiosihteeri Johnny Åkerholm ja Suomen Pankin pääjohtaja Matti Vanhala.
(STT)

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot