Mainos
Mainos

Euro ei vaikuta asunnonostoon

Talous- ja rahaliiton voimaantulon ja euroon siirtymisen ei tarvitse vaikuttaa asunnon oston ajoitukseen.

-Viitekoroissa sen enempää kuin korkojen tasossakaan ei ole tapahtumassa lainan ottajan kannalta olennaisia muutoksia rahaliittoon siirryttäessä. Asunnon hankintaa harkitsevat voivat siis rauhassa ajoittaa päätöksensä omien lähtökohtiensa perusteella, sanoi Napapiirin asuntomessuilla keskiviikkona alustanut valtiovarainministeriön Emu-projektin päällikkö Rauno Niinimäki.

Suomen Pankin lopettaessa heliborkorkojen määräämisen tulevat tilalle euriborkorot, jotka lasketaan 57 pankin korkonoteerauksista.
-Suomen Pankki lopettaa myös peruskoron määräämisen, mutta peruskoron olemassaolon jatkamiseksi ollaan valmistelemassa lakiehdotusta, jonka mukaan peruskoron taso määräytyisi 12 kuukauden markkinakoron, euriborin, perusteella, kertoi Niinimäki.

Korko tarkistettaisiin kahdesti vuodessa, tammikuussa ja heinäkuussa. Euron käyttöönotto ei Niinimäen mukaan aiheuta muutoksia lainasopimuksiin tai niiden jatkuvuuteen. Vanhat lainat pysyvät sellaisenaan voimassa.

Siirtymäkauden aikana vuosina 1999-2001 markoissa tehdyt sopimukset toteutetaan markoissa ja euroissa tehdyt euroissa. Esimerkiksi markkamääräisten lainojen korot ja lyhennykset maksetaan edelleen pääsääntöisesti markoissa. Siirtymäkaudella lainan rahayksikön voi valita, mutta vuodesta 2002 uudet lainat otetaan pelkästään euroissa ja myös vanhat markkalainat tulkitaan euromääräisiksi.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme