Mainos
Mainos

Euroalueen teollisuuden tilaukset vauhdissa maaliskuussa

Euroalueen teollisuuden uudet tilaukset kasvoivat Eurostatin mukaan maaliskuussa nopeimmin 10 vuoteen. Teollisuus sai tiistaina julkistettujen tietojen mukaan uusia tilauksia 20 prosenttia enemmän kuin vuotta aiemmin. Helmikuusta uudet tilaukset kasvoivat yli 5 prosenttia.

Koko Euroopan unionin teollisuus sai maaliskuussa uusia tilauksia lähes 21 prosenttia enemmän kuin vuosi sitten. Helmikuusta EU-maiden teollisuuden tilaukset kasvoivat vajaat 6 prosenttia. Suuren lisäyksen arvioitiin markkinoilla ennakoivan, että teollisuuden tuotannon kasvu on nopeutunut toisella neljänneksellä.

Teollisuuden tilausten kasvu oli erityisen nopeaa euroalueen ja koko unionin suurimmassa taloudessa Saksassa ja Britanniassa. Uudet tilaukset kasvoivat Saksassa 31 prosenttia ja Britanniassa peräti 36 prosenttia. Suomen teollisuuden tilaukset kasvoivat maaliskuussa 22 prosenttia vuotta aiemmasta.

Alhaisen lähtötason huomioidenkin teollisuuden tilausten kasvu oli maaliskuussa nopeaa. Eniten kasvoivat investointihyödykkeiden ja välituotteiden tilaukset.

- Euroopan teollisuus kasvaa erittäin hyvin, ja maailmantalouden tilanne on erittäin myönteinen. Kotimarkkinoiden tilanne on kuitenkin epävarma ja voi vielä heiketä, sanoi Fortiksen markkinatutkija Nick Kounis Reutersille.

Citigroupin ekonomistin Giada Gianin mukaan tilausten kasvu oli selvästi odotettua nopeampaa ja viittaa tuotannon kasvun vauhdittumiseen. Tilausten elpyminen on hyvin vahvaa, mutta siihen on myös varaa, hän totesi.

Tilausten kasvu on nopeutunut koko alkuvuoden. Sitä on tukenut globaalin talouden ennakoitua nopeampi kasvu ja euron kurssin lasku. Euron kurssi on laskenut puolessa vuodessa noin 1,50 dollarista 1,22 dollariin.

(MTV3 - STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme