Mainos
Mainos

Eurokuume nousee Virossa

Viron hallitus toivoo maan saavuttavan eurokelpoisuuden vielä tämän vuoden aikana. Viron pääsyä yhteisvaluuttaan helpottaa paha taloustaantuma, jonka myötä inflaatio on tullut ropisten alas.

- Ennusteemme mukaan täytämme kaikki eurokriteerit jo syksyllä, arvelee Viron pääministeri Andrus Ansip.

Hallitus haluaisi saada eurot käyttöön mahdollisesti jo kesällä 2010, mutta todennäköisesti Viro siirtyy euroon vasta vuonna 2011.

Viron eurokelpoisuutta uhkaa kuitenkin maan budjetti-alijäämä, joka saattaa kasvaa suuremmaksi kuin euroalueen säännöt sallivat. Virossa pelätäänkin, että maa joutuu tekemään vielä toisen alijäämäisen lisätalousarvion tänä vuonna.

- Leikkasimme jo budjetista pois 10 prosenttia. Meitä kuitenkin mietityttää - se ei varmaankaan ollut tarpeeksi, pohtii Ansip.

Euron toivotaan lisäävän etenkin ulkomaisia investointeja Virossa. Tällä hetkellä monet ulkomaalaiset yritykset empivät, koska Viron kruunun devalvoinnista on huhuttu pitkään.

- Devalvointi on mahdoton ajatus. Mutta ainoa tapa päästä huhuista on liittyä euroon niin pian kuin mahdollista, pääministeri painottaa.

Katso Anne Sjöholmin juttu Tallinnasta (Kymmenen uutiset 11.04.2009)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme