Mainos
Mainos

Euron arvo taas ennätysalhaalla

Yhteisvaluutta euro on painunut jälleen kaikkien aikojen alhaisimmalle tasolle. Tuontitavaroiden hinnat nostavat inflaatiota ja korkojen nousu huolettaa asuntovelallisia. Sen sijaan vientiyrityksille euron heikkous tarjoaa verrattoman kilpailuvaltin

.

Euroseteleita

Suomi on maailman kilpailukykyisin maa, kertoo talouslehti Financial Times. Suomi selätti USA:n tehokkuudellaan, teknologisella edistyneisyydellään, markkinoiden avoimuudella ja niin edelleen. Kilpailuetua lisää myös euro, jonka kurssi kävi jälleen alempana kuin koskaan aiemmin. Yhteisvaluutan arvosta on sulanut sen elinkaaren aikana noin neljännes.

Euroopan keskuspankin noteeraus laski eilisestä 1,4 senttiä. Euro noteerattiin 0,8676 dollariksi, kun euron noteeraus oli eilen vielä 0,8818 dollaria.

Selitys euron arvon romahdukselle löytyy Atlantin takaa. Ekonomisti Jukka Kero Keskuskauppakamarista kertoo, että syynä arvon romahdukseen on USA:n voimakas kasvu. -USA:n talous on jatkanut voimakasta kasvuaan niin pitkän aikaa, ettei siihen oikeastaan ennalta osattu varautua, sanoo Kero.

Yhteisvaluutan heikkous pönkittää etenkin vientiyritysten asemaa. Lisäksi turismi tuo Suomeen yhä enemmän varoja. Eurokolikon kääntöpuolelta löytyvät kasvava inflaatio ja nousevat korot. Lisäksi matkustaminen euroalueen ulkopuolelle on talousalueen kansalaiselle huomattavan kallista.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme