Mainos
Mainos

Euron edustus hyväksyttiin Wienissä

EU-maiden johtajat vahvistivat perjantaina Wienin huippukokouksessa päätökset euron ulkoisesta edustuksesta. Ratkaisu merkitsee, että G7-kokouksissa euroaluetta edustaa kulloinenkin euroneuvoston puheenjohtaja, avustajanaan joku kolmesta euromaasta, jotka ovat myös G7:n jäseniä, sekä EU:n komission edustaja.

Suomesta tulee ensimmäinen G7:n ulkopuolinen euron edustaja, kun se tulee EU:n puheenjohtajaksi ensi vuonna. "Avustajaksi" tulee Ranska. Muut kaksi "tukijaa" ovat Saksa ja Italia. Pääministeri Paavo Lipponen (sd.) piti mallia hyväksyttävänä, mutta painotti, että sen on oltava väliaikainen ratkaisu. Hän totesi myös, että on Emu-maiden asia päättää, miten ne edustautuvat ulospäin - ratkaisu ei kuulu G7:n jäsenille. EU esittelee ratkaisunsa Yhdysvalloille Washintonissa 18. joulukuuta, jolloin EU:n ja Yhdysvaltain huippukokous pidetään.

EKP:n itsenäisyys turvattava

Lipponen torjui samalla muun muassa Saksan valtiovarainministerin Oskar Lafontainen esiin heittämät ajatukset, että euro pitäisi jollakin tavalla kytkeä Yhdysvaltain dollariin.
-Kytky rajoittaisi Euroopan keskuspankin itsenäisyyttä rahapolitiikassa, Lipponen sanoi. Seurauksena voisi olla spekulaatiota kytkyä vastaan, hän varoitti.
(STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme