Mainos

Euroopan yrityksien euro-valmistautuminen vajavaista

Eurooppalaiset yritykset ovat epätietoisia eurovaluuttaan siirtymisen vaatimuksista, ja joillakin yrityksillä muutokseen valmistautuminen on vielä kokonaan aloittamatta.

Tuoreen tutkimuksen mukaan on mahdollista, että osa yrityksistä ei ehdi tehdä tarvittavia muutostöitä ennen euron käyttöönottoa vuoden 2002 alussa. Tutkimuksessa selvitettiin, missä määrin suuret eurooppalaiset yritykset ovat tehneet euromuutokseen liittyviä ennakkovalmisteluja. Tutkimuksen teettivät informaatioteknologia- ja johdon konsulttipalveluja tarjoava Cap Gemini Ernst & Youngin sekä Association for the Monetary Union of Europen (AMUE).

Kolmetoista kuukautta ennen euron käyttöönottoa kyselyyn vastanneista organisaatioista 23 prosenttia oli jo toteuttanut euroon liittyvät muutokset. Viidesosa vastanneista on vasta ottamassa ensimmäisiä askelia ja kymmenen prosenttia ei ole tehnyt vielä mitään euroon liittyviä muutoksia. Kolmasosalla valuuttamuutosprojektin läpivieneistä yrityksistä kului siihen yli vuosi aikaa.

Toimialoittain tarkasteltuna selvisi, että vain viisi prosenttia julkisen hallinnon organisaatioista käyttää jo euroa perusvaluuttanaan. Pankki- ja tuotantoyrityksistä vastaava luku on 30 prosenttia. Maakohtaiset erot olivat suuria, esimerkiksi Itävallassa 44 prosenttia haastatelluista organisaatioista kertoi käyttävänsä jo nyt euroa perusvaluuttanaan, kun vastaava luku Portugalissa oli vain yhdeksän prosenttia.

Tutkimuksessa todettiin myös, että heikko ennakkovalmistautuminen eurovaluutan käyttöönottoon saattaa liittyä puuttuviin tietoihin Emu-muutoksen säännöksistä.

Jopa neljännes eurooppalaisista yrityksistä uskoo voivansa säilyttää sisäisessä kirjanpidossaan nykyisen valuutan myös vuoden 2002 alun jälkeen. Useat maat ovat kuitenkin ilmoittaneet, että yritysten on käytettävä verotuksessa otettava huomioon sisäisessä kirjanpidossaan euroa vuoden 2002 alusta lähtien.

Tutkimusta varten haastateltiin noin tuhatta organisaationsa edustajaa syys-lokakuussa.
(MTV3-STT)

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot