Mainos
Mainos

Eurooppa on luottolamassa

EU-johtajat aloittavat tänä iltana euron kannalta ratkaisevana pidetyn huippukokouksen Brysselissä. Tavoitteena on saada aikaa sopu niin tiukasta budjettikurista, että Euroopan keskuspankin osallistuminen velkakriisin hoitoon olisi mahdollista.

Pohjoismaisen investointipankin toimitusjohtajan Johnny Åkerholmin mukaan pankkien rahoitustilanne on kärjistynyt vakavaksi.

- Meillä on luottolama tällä hetkellä. Monet suuret pankit Keski-Euroopassa ovat lisäpääoman tarpeessa sen takia, että riskit ovat kasvaneet. Pankit tekevät myös arvostustappiota niiden valtioiden papereista, joiden korkomarginaalit ovat menneet ulos. Sen lisäksi on lisätty pääomavaatimuksia.

- On ihan selvää, että nämä pankit eivät saa rahaa markkinoilta ja mitä ne voivat tehdä: Ne yrittävät lyhentää taseitaan, joka tarkoittaa sitä, että ei myönnetä uusia luottoja.

EKP kaatuisi euron mukana

EKP on nyt ratkaisevassa asemassa talouskriisin hoidossa, sanoo Johnny Åkerholm:

- Se, joka voi euron viime kädessä pelastaa, on EKP ja jos euro kaatuu, kaatuu EKP:kin.

- EKP:n viestit ovat tärkeitä. Jos rahoittajille syntyy sellainen käsitys, että EKP on pelissä mukana edes eräänlaisena takuumiehenä, se helpottaa riskinottoa.

(MTV3)

Katso Johnny Åkerholmin studiohaastattelu (Huomenta Suomi 8.12.2011)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme