Mainos
Mainos

Eurosta dollarin haastaja

Markkinoilla usko Euroopan yhteisvaluuttaan vahvistuu. Rohkeimmat ennustavat jo euron uhkaavan dollarin ylivaltaa. Yhteisvaluutan piilevästä merkityksestä kertovat tilastot. Euroopan unionin 15 jäsenmaan yhteinen taloudellinen painoarvo menee ohi Yhdysvaltojen useimmilla absoluuttisilla mittareilla. Euron vahvan aseman puolesta puhuu erityisesti EU-alueen osuus kansainvälisestä kaupasta.

Markkinoilla saatetaan muutaman vuoden sisällä todistaa huomattavia valuuttasiirtymiä, jos euro pystyy ottamaan ennustetun vajaan 40 prosentin osuuden kansainvälisestä laskutuksista. Muutos ei kuitenkaan tapahdu yhdessä yössä.

Yksi euron suurimmista ongelmista on, ettei sen taustalla ole yhtenäistä poliittista tahtoa. Avainmaiden Saksan ja Ranskan käsitykset rahapolitiikasta ovat yhä huolestuttavan kaukana toisistaan.

Eurosta tulee ja se pysyy mahtivaluuttana, jos Euroopan keskuspankki on mahdollisimman riippumaton EMU:n jäsenmaiden poliittisesta kädenväännöstä. Malli löytyy Bundesbankista, jonka itsenäisyys on taannut Saksan markan voittokulun.
(MTV3/Huomenta Suomi)


Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme