Mainos

Fennovoimaan kymmeniä uusia osakkaita

Fennovoiman osakkaina on nyt suoraan ja välillisesti yli 60 yritystä ja energialaitosta. Suurin omistaja on energiayhtiä E.ON.

Uuden ydinvoimalan rakentamista suunnittelevan Fennovoiman osakaspohja laajenee kymmenillä uusilla yrityksillä. Fennovoimaan liittyvät yritykset edustavat teollisuutta, kauppaa ja palvelualoja sekä alueellisia energiayhtiöitä, kertoo toimitusjohtaja Tapio Saarenpää.

Fennovoiman osakkaina on Saarenpään mukaan nyt suoraan ja välillisesti yli 60 yritystä ja energialaitosta. Yhtiön suurin omistaja on 34 prosentin osuudella energiajätti E.ON. Muiden osakkaiden omistus Fennovoimassa on keskitetty Voimaosakeyhtiö SF:lle.

Osakkaat saavat Fennovoiman uuden ydinvoimalan sähköä omakustannushintaan omistusosuuksien mukaisessa suhteessa. Halukkuutta osuuksien merkitsemiseen oli Saarenpään mukaan huomattavasti enemmän kuin jaettavaa.

Teollisuuden, kaupan ja palvelualojen yritysten osuus Fennovoimasta on noin 30 prosenttia ja alueellisten energiayhtiöiden noin 36 prosenttia. Omistukset on toteutettu Voimaosakeyhtiö SF:n kautta.

- Fennovoiman osakaspohjan mittavan laajennuksen myötä suomalaiset sähkön käyttäjät ovat liittyneet laajasti yhteen uuden ydinvoimalan toteuttamiseksi ja sähkön saannin turvaamiseksi, totesi VSF:n hallituksen puheenjohtaja Mikko Rintamäki.

Fennovoima julkisti ydinvoimalaprojektinsa kesäkuussa. Uuden ydinvoimahankkeen käynnistivät Outokumpu, Boliden, Rauman Energia ja pohjalaisten kuntien energiayhtiö Katternö sekä E.ON.

Kolme kuntaa yhä kisassa

Uusi ydinvoimala on Fennovoiman suunnitelmien mukaan määrä saada sähkön tuotantoon vuonna 2016-2018. Fennovoima suunnittelee 1000-1600 megawatin tehoisen ydinvoimalan rakentamista.

Voimalalle etsitään parhaillaan sijoituspaikkaa. Fennovoima aloitti viime viikolla uuden ydinvoimalan sijoituspaikkaa koskevan ympäristövaikutusten arvioinnin Pyhäjoella, Ruotsinpyhtäällä ja Simossa.

Yhtiö kertoi perjantaina vuokranneensa Ruotsinpyhtäältä Reimarsin tilan, jolla on noin 600 hehtaaria maata. Yhtiöllä on tilaan myös osto-oikeus. Fennovoiman viestintäjohtajan Pasi Natrin mukaan kauppa ei kuitenkaan ennakoi mitenkään voimalan sijoituspäätöstä.

- Tämä maakauppa kypsyi ensimmäisenä. Lähiaikoina julkistetaan myös muita maakauppoja. YVA-selvitys tehdään kaikilla kolmella alueella, ja ne ovat valinnassa samalla viivalla, kertoi Natri.

Fennovoiman ydinvoimala on laskutavasta riippuen Suomen seitsemäs tai kahdeksas ydinvoimala. Loviisassa ja Olkiluodossa on ennestään kaksi laitosta kummassakin. Viidettä ydinvoimalaa rakennetaan parhaillaan Olkiluotoon. Fennovoiman lisäksi Fortum ja TVO selvittävät kumpikin uuden ydinvoimalan rakentamista.

(MTV3-STT)

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot