Mainos
Mainos

Finanssiala: Nordean pääkonttorin siirto ei tuo talletussuojaa

Nordean pääkonttorin siirtyminen Suomeen ei muuta Finanssiala ry:n kantaa euroalueen yhteiseen talletussuojaan.

– Kanta on muodostettu pankkien kesken pari vuotta sitten, ja se on ennallaan. Emme näe tarvetta tai edellytyksiä yhteiselle talletussuojalle, sanoo Finanssialan pääekonomisti Veli-Matti Mattila STT:lle.

Syynä Mattilan mukaan on se, että pankkijärjestelmien kuntoerot ovat pankkiunionimaiden välillä edelleen suuret.

– Tällaisessa tilanteessa ei ole mieltä lähteä lisäämään yhteisvastuuta.

Kuntoerojen lisäksi myös maiden talletussuojajärjestelmät poikkeavat Mattilan mukaan paljon toisistaan.

– Jokaisessa maassa pitäisi olla samantyyppinen järjestelmä, joka Suomessa on ollut 90-luvun lopulta, että kerätään varoja rahastoon pahan päivän varalle. Tässä on kuitenkin suuria eroja maiden välillä.

Osassa maista oman talletussuojarahaston keräämisessä ollaan vielä alkutekijöissä, Mattila sanoo.

– Suomi on niitä maita, joissa on ollut pitkään ylirahastoitu järjestelmä. Lähtökohtaerot ovat liian suuret, jotta voitaisiin siirtyä yhteisvastuulliseen järjestelmään.

EU-komissio esitti yhteistä talletussuojaa vuonna 2015. Sen tarkoitus on pienentää mahdollisten pankkikriisien yhteiskunnalle aiheuttamia riskejä.

 

Kommentoi

Mainos

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot