Mainos
Mainos

Finanssivalvonta tiukkana: Lainakatto pitää määrätä

Finanssivalvonta koventaa otteitaan, kun suomalaisten velkaantuminen vain kiihtyy talouskriisin keskellä.

Fivan yhtenä keinona on lainakatto asunnonostajille. Tähän asti viranomainen on suositellut, että asunnonostajalla pitäisi olla omaa rahaa 10 prosenttia asunnon hinnasta. Nyt puhutaan suositusten sijasta määräyksistä.

– On osoittautunut, että pankeille on kovin haastavaa noudattaa tätä suositusta tiukassa kilpailussa. Tämän takia pidämme parempana, että meille tulisi mahdollisuus määrätä sitova luottokatto, sanoo Finanssivalvonnan apulaisjohtaja Jukka Vesala.

Finanssivalvonta ei halua määritellä tarkkaa prosenttilukua, kuinka paljon omaa rahaa tarvitaan asunnonostossa. Vesalan mukaan lainakatto voitaisiin määrätä sen mukaan, kuinka ylikuumentuneet asuntomarkkinat ovat.

– Ehkä hyvä prosenttihaarukka olisi nollasta 20:een, hän suostuu sanomaan.

Vaikeassa taloustilanteessa tai ylikuumentuneilla asuntomarkkinoilla prosentti olisi jopa 20. Se tarkoittaisi, että 200 000 euron asunnonostossa omaa rahaa pitäisi löytyä peräti 40 000 euroa. Normaalimmassa tilanteessa omarahoitusosuus olisi todennäköisesti 10 prosenttia eli kyseisestä kauppahinnasta 20 000 euroa.

Lainakattoa pohtiva työryhmä jättää esityksensä ensi viikolla.

Katso Jussi Kärjen juttu (Seitsemän uutiset 30.10.2012)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme