Mainos
Mainos

Finnwatch: Aggressiivinen verosuunnittelu vie Suomelta jopa yli miljardin vuodessa

Kansalaisjärjestö Finnwatch arvioi aggressiivisen verosuunnittelun aiheuttavan Suomelle mittavat veromenetykset.

Aiempien tutkimusten ja eri aineistojen pohjalta Finnwatch arvioi, että Suomen verotappiot ovat vuosittain varovaisesti arvioiden noin 430-1 400 miljoonaa euroa.   

Aggressiivinen verosuunnittelun vaikutusten arviointia on pidetty vaikeana. Raportin kirjoittajiin kuuluvan Henri Telkin mukaan arvion pohjalla ovat useat kansainväliset ja maakohtaiset tutkimukset.   
 

Finnwatchin mukaan laskelmat kuitenkin pohjautuvat karkeille oletuksille ja niiden pohjana olevat tutkimukset sisältävät puutteita.  

Järjestön mukaan ongelma on, että verosuunnittelun arvioimista varten ei ole kattavia aineistoja, ja siksi aggressiivisen verosuunnittelun vaikutuksia on haarukoitava epäsuorasti.   

Telkin mukaan he ovat määritelleet aggressiivisen verosuunnittelun OECD:n periaatteiden mukaisesti.   

Verojen suunnitteleminen on lähtökohtaisesti laillista toimintaa. Aggressiivisessakaan verosuunnistelussa ei usein ole kysymys lainvastaisesta veronkiertämisestä, mutta joskus kynnys voi ylittyä ja järjestely katsotaan laittomaksi.  

– Suureen osaan aggressiivisesta verosuunnittelusta verottaja ei kuitenkaan voi puuttua, koska siinä hyödynnytetään verolainsäädännön aukkoja, Telkki sanoi.  

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme