Mainos

FT: Ovatko Norjan ja Ruotsin kruunut hyviä turvavaluuttoja?

Eurokriisi on asettanut kruunujen aseman turvavaluuttana koetukselle, kirjoittaa Financial Times.

Skandinaavivaluutat ovat yrittäneet vakuuttaa markkinoita ja sijoittajia siitä, että ne ovat hyviä turvavaluuttoja eurokriisissä - etenkin sen jälkeen, kun Sveitsi syyskuussa asetti katon franginsa arvolle.

Frangihan lähti kipuamaan euroon nähden jo yli kaksi vuotta sitten, kun luottamus euron kestävyyteen alkoi rapautua. Syyskuun jälkeen virta Norjaan ja Ruotsiin vahvistui kun sijoittajat laskivat, että sellaisilla mailla, joiden talouksien perustat ovat kunnossa, on myös vahva valuutta.

Teoria on viime tapahtumissa osoittautunut kuitenkin osin epäilyttäväksi. Kun euro kääntyi laskuun Saksan epäonnistuttua velkapapereidensa myynnissä viime perjantaina, Ruotsin kruunu laski alimpaan arvoonsa liki vuoteen suhteessa Yhdysvaltain dollariin.

Ja lisäksi sekä Ruotsin että Norjan kruunu ovat laskeneet marraskuussa suhteessa euroon samaan aikaan kun dollari on vahvistunut.

Syynä on se, että kumpikin kruunu on kovin vähän likvidi maailman valuuttamarkkinoilla. Norjan kruunulla on vain 1,3 prosentin osuus ja Ruotsin kruunulla 2,2 prosentin osuus maailman kaikesta valuuttojen kierrosta. Japanin jenin osuus oli puolestaan 19 ja Sveitsin franginkin vielä 6,4 prosenttia ennen kuin maiden hallitukset asettivat ylärajat.

Norjan kruunulla vahva perusta

Kansainväliset asiakkaat kysyvät analyytikoilta usein Ruotsin ja Norjan valuuttojen turvaominaisuuksista, mutta tosiasiassa ne käyttäytyvät enemmänkin riskivaluuttojen lailla - liikkuen ylöspäin vain silloin kun markkinatunnelma on hyvä ja dollari laskussa. Lisäksi ne eivät ole eristyksissä koko maailmankaupasta, jos taantuma oikein iskee.

Norjaa pidetään vahvana raaka-ainevaluuttana öljy- ja kaasukaupan vuoksi, mutta Ruotsi on taloutensa avoimuuden takia haavoittuvampi. Kumpienkin kruunuja on ostettu markkinoiden heiketessä ja myyty niiden vahvistuessa.

Nyt tilanne on toinen ja edellisen kaltaisia kauppoja ei näytetä tehtävän. HSBC-pankin David Bloom sanoo, että pelon ajamilla markkinoilla Norjan ja Ruotsin talouksien terveys unohtuu eikä valuutta liiku. Lisäksi maiden ostovoimaindeksit ovat eurokriisin myötä odotuksia pienemmät.

Kruunut ovat kuitenkin vahvistuneet. Citi-pankin ulkomaanvaluuttastrategi Valentin Marinov puolestaan uskoo, että kun maailmanmarkkinat taas vakaantuvat, kruunut voivat syöksyä ylöspäin kun valuuttakorien kokoajat etsivät hajasijoituskohteita.

Neil Mellor BNY Mellonilta huomauttaa, että Ruotsia odottaa budjettiylijäämä, joka kertoo talouden vahvuudesta. Bloomin mielestä Norjan kruunu on suorastaan maailman paras valuutta.

– Pitäydy siinä viisi vuotta, niin huomaat, että sen jälkeen rahasi ovat niin hyvässä kunnossa kun ne vain voivat olla.

Markkinoilla tässä ja nyt on kuitenkin vain yksi turvavaluutta: dollari.

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot