Mainos
Mainos

Gorbatsovin ihmetyksen kohteesta matkapuhelinjätiksi – Nokian historia on värikäs

Nokian vaikutusta Suomen yritys- ja teollisuushistoriaan ei voi kiistää. Alun perin monialayhtiönä toiminut Nokia kasvoi yhdeksi maailman merkittävimmistä matkapuhelinjäteistä 90-luvun laman aikoihin.

Nokian historiasta muistetaan esimerkiksi hetki, jolloin Neuvostoliiton presidentti Mihail Gorbatsov soitti yhtiön matkapuhelimella Helsingistä Moskovaan vuonna 1989.

Gorbatsovin ihmetys ja erikoisen laitteen testaus ei ollut vielä hetki, joka nosti Nokian huipulle.

Se hetki koitti 90-luvun laman aikana, kun Nokia myi kannattamattomia liiketoimintoja kuten televisiot, ja päätti keskittyä Jorma Ollilan johdolla vain puhelimiin.

–Nokia edesauttoi selvästi Suomen ylös lamasta, Helsingin yliopiston historiantutkija Niklas Jensen-Eriksen toteaa

– Silloin tehtiin strategisia valintoja. Telekommunikointiala dereguloitiin eli hintasääntely purettiin, ja oli tapahtumassa teknologian murros.

Nokia toi matkapuhelimiin merkittäviä viestintäkanavia kuten tekstiviestit.

Yritysmaailmassa vanhoista keksinnöistä ei kuitenkaan pitkään kiitellä. On spekuloitu, tipahtiko Nokia siksi, ettei se innostunut kosketusnäytöistä ja älykännykköjen kehittämisestä ajoissa.

(MTV3)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme