Mainos

Häkämies ei usko yhteiskuntasopimuksen syntyyn ilman työajanpidennystä

Elinkeinoelämän keskusliiton toimitusjohtajan Jyri Häkämiehen mukaan ilman työajan pidentämistä yhteiskuntasopimuksen aikaan saaminen työnantajapuolen näkökulmasta on vaikeaa.

– Itse uskon, että ilman työajan pidentämistä sitä ei ole mahdollista tehdä, Häkämies toteaa MTV:n Huomenta Suomessa.

Yhteiskuntasopimus tähtää viiden prosentin yksikkötyökustannusten alentamiseen. Hallitus esitteli ehdotuksen sopimuksesta työmarkkinajärjestöille maanantaina ja odottaa vastausta seuraavien kolmen viikon kuluessa. Hallitus aikoo korottaa veroja ja tehdä menoleikkauksia 1,5 miljardin euron edestä, jos yhteiskuntasopimusta ei synny. 

Eniten työntekijäpuolta on alusta asti hiertänyt työajanpidennys, mutta Häkämies näkee että, se on oleellinen kilpailukyvyn parantamisessa.

– Meidän tehdyn työajan määrä on EU-maiden hännänhuippu ja näin ollen tietyllä tavalla se mahdollistaisi tämän tehdyn työajan lisäämisen. Kaiken kaikkiaan tässä on kyse siitä, että miten saisimme lisää suomalaista työtä mahdollisimman monelle suomalaiselle, hän muotoilee.

Pelkät maltilliset palkkaratkaisut eivät hänen mukaansa riitä.

– Myönnettävä on, että viime vuosien palkkaratkaisut ovat olleet erittäin maltillisia, mutta valitettavasti se ei riitä. Kilpailueroa Saksaan on kertynyt esimerkiksi 15 prosenttia ja tuo etumatka pitää eritoimin kuroa kiinni.

– Yhteiskuntasopimuksella tavoitellaan kustannusten laskua viidellä prosentilla. Lisäksi maltillisia palkkaratkaisuja pitää vielä jatkaa vuosia, jolloin saadaan se toinen viisi prosenttia kurottua. Tähän menee vuosia.

Häkämies toteaa, että niin työnantajapuoli kuin työntekijäpuoli on ollut liian hidas reagoimaan rakennemuutoksiin.

– Olemme kiistatta olleet liian hitaita. Nytkin nämä neuvottelut tapahtuvat aika myöhään. Näiden lähiviikkojen aikana pitää varmistaa, että nyt se käänne olisi saatavissa. 

EK:n toimitusjohtaja perää etenkin lisää joustoa työmarkkinoille yhteiskuntasopimuksen avulla.

– Eri toimialoilla on erityyppiset sopimukset ja tästä nyt käydään keskusteluja millaisia ne mallit voisivat olla eri aloilla. Toimialat ja yritykset ovat erilaisia ja sitä alakohtaista joustavuutta pitää kehittää.

Julkisuudessa on ollut esillä yhteiskuntasopimuksen epätasa-arvoisuus etenkin työntekijäpuolelle. Häkämiehen mukaan yhteiskuntasopimuksessa mukana oleva muutosturva on yksi keinoista, joilla sitoutetaan työnantajapuolta.

– Varmasti haetaan sen tyyppistä ratkaisua, missä yhdessä otetaan vastuuta sellaisissa tilanteissa, missä vanha työ loppuu ja tarvitaan selkeästi uusia välineitä uuteen työhön.

Mainos

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot