Mainos
Mainos

Halpa öljy auttaa Suomea

Raakaöljyn halpeneminen antaa jo vetoapua kansantaloudelle, sillä Suomen energialasku on pienentynyt tänä vuonna yli 8 prosenttia.

Tällä hetkellä raakaöljyn hinta on alimmillaan viiteen vuoteen.

Halvan öljyn ansiosta Suomen kauppatase on ollut kaksi kuukautta peräkkäin positiivinen - eli vienti on ollut tuontia suurempaa. 

– Ensi vuoden näkymät ovat kohentuneet merkittävästi, voidaan puhua jo miljardiluokan asiasta, kertoo OP-Pohjolan pääekonomisti Reijo Heiskanen.

Edelleen Suomen vienti tammi-lokakuussa on 1,3 miljardia pienempää kuin tuonti - tilanne on kuitenkin kohentunut huomattavasti edellisvuosista.

– Kun katsoo vienti- ja tuontihintojen välistä suhdetta, niin suomalaisten hyödykkeiden suhteellinen arvo on noussut korkeimmilleen yli kolmeen vuoteen, kertoo Danske Bankin pääekonomisti Pasi Kuoppamäki.

OP-Pohjolan Heiskanen kuitenkin muistuttaa, että vaikka öljyn halpeneminen auttaa Suomea, ei sen varaan voi pidemmän päälle rakentaa.

– Se alentaa tuontikustannuksia, mutta meidän täytyy saada myös vientiä aikaiseksi.

Kolikon kääntöpuoli on, että tärkeän kauppakumppanin Venäjän rupla syöksyy öljyn hinnan tahdissa.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme