Mainos
Mainos

Halpalentoyhtiöillä tiukka kisa

Halpalentoyhtiöiden pudotuspeli on käynnistynyt. Britanniassa useat pienet halpalentoyhtiöt ovat kaatuneet, mutta Suomeenkin lentävä Ryanair vakuuttaa selviävänsä.

Kun puhutaan verilöylystä, kurkunleikkauksesta ja eloonjäämisestä eivät mieleen tule ensimmäiseksi lentoyhtiöt. Nämä ovat kuitenkin niitä sanoja, joita Euroopan johtavien halpalentoyhtiöiden Ryanairn ja Easyjetin johto on viimeaikoina viljellyt.

Lontoon Stanstedin lentokentältä Suomeenkin lentävä Ryanair myöntää, että alan tilanne on huolestuttava. Irlantilaisyhtiö on Euroopan johtava halpalentoyhtiö.

- Halpalentoyhtiöden tilanne on vakava. Monet kuvittelevat, että on helppoa perustaa halpalentoyhtiö. Perustaminen ehkä on helppoa, mutta rahanteko vaikeaa, markkinointipäällikkö Lotta Lindqvist-Brosjö Ryanairilta kertoo.

Ryanairin ja sen pahimman kilpailijan Easyjetin tuloskunto on tänä vuonna heikentynyt koventuneen hintakilpailun vuoksi. Yhtiöt kuitenkin vakuuttavat, että niiden taseet kestävät kilpailua paremmin kuin pienten yhtiöiden.

Britanniassa pienempiä halpalentoyhtiöitä on alkanut mennä nurin. Yksi näistä on Suomeenkin lentänyt Duo. Kukaan ei kuitenkaan vielä tosissaan veikkaa suurten halpalentoyhtiöiden nurinmenoa. Pitää muistaa, että näillä yhtiöillä on syvät taskut.

Budjettilentoyhtiöiden vaikeuksia on tänä vuonna lisännyt luonnollisesti kallistunut öljy. Ryanairille ei kuitenkaan ole tulossa kallistuneesta polttoaineesta huomattavaa lisälaskua.

- Me olemme suojautuneet 80 prosenttisesti polttoaineen nousun varalta ensi vuoden maaliskuun loppuun saakka. Me emme aio ostaa polttoainetta ennen kuin hinnat tulevat jälleen alas, Lindqvist-Brosjö kertoo.

Ryanair aikoo pitää kannattavuuttaan yllä tiukalla kustannusjahdilla. Se ei kuitenkaan leikkaa nykyisiä reittejään. Yhtiö tulee jatkamaan lentämistä myös Suomeen ja Tampereelle, sillä reitti on yhtiön mukaan erittäin kannattava.

(MTV3)

(Talousuutiset 08.07.2004)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme