Mainos
Mainos

Hämäläinen: SP voisi tulla toimeen neljälläkin johtokunnan jäsenellä

Euroopan keskuspankin johtokuntaan nouseva Suomen Pankin pääjohtaja Sirkka Hämäläinen katsoo, että Suomen keskuspankki voisi tulla toimeen neljälläkin johtokunnan jäsenellä nykyisen viiden sijasta.

Hän kuitenkin korostaa perjantaina, että asian ratkaiseminen kuuluu Suomen poliittisille päättäjille, viime kädessä presidentti Martti Ahtisaarelle.
-Kun rahapoliittiset päätökset tehdään Euroopan keskuspankissa, voisin kuvitella, että neljälläkin toiminen olisi mahdollista. Mutta tämä ei todellakaan ole minun asiani ratkaista, hän sanoi tiedotustilaisuudessa.

Nykyisellä miehityksellä on haluttu varmistaa, että rahapoliittisissa päätöksissä johtokunta saadaan päätösvaltaiseksi, vaikka osa jäsenistä olisi matkoilla. Johtokunnan päätösvaltaisuuteen tarvitaan kolme jäsentä.

Osa poliittisista päättäjistä haluaisi pienentää johtokuntaa. Tähän tarjoutuu tilaisuus, jos Matti Vanhala nousee johtokunnan jäsenestä pääjohtajaksi. Esityksen pääjohtajasta tekevät eduskunnan pankkivaltuutetut.

Hämäläisen näkemyksen mukaan Euroopan uusi keskuspankki voisi asettaa inflaatiotavoitteen ykköstavoitteeksi. Toinen vaihtoehto olisi rahanmäärän seuraaminen. Hän sanoi olevansa valmis tarkistamaan kantaansa. Hänen mukaansa tärkeää on, että EKP:lla ei kahta samanarvoista tavoitetta.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme