Mainos

Helmikuun kurssilasku söi sijoitusrahastoja

Pörssin raju lasku viime kuussa on verottanut sijoitusrahastojen pääomaa. Rahastojen kokonaispääoma laski tammikuusta lähes 818 miljoonaa euroa eli lähes 4,9 miljardia markkaa. Rahastoissa oli helmikuun lopussa pääomaa yhteensä 79,5 miljardia markkaa.

Hexin tuoreen rahastoraportin mukaan pudotus johtuu pääosin osakekurssien laskusta. Rahaa lähti helmikuussa etenkin yhdistelmärahastoista, joihin sijoittavat pääasiassa yksityiset piensijoittajat. Osakerahastoissa nettomerkinnät sen sijaan lisääntyivät lähes 124 miljoonalla ja pitkän koron rahastoissa 229 miljoonalla markalla. Piensijoittajien vetäytymisestä kertoo myös yhdistelmärahastojen omistajamäärän lasku 1006 osuudenomistajalla. Muissa rahastoissa omistajien lukumäärä sen sijaan lisääntyi.

Suomeen rekisteröidyissä rahastoissa oli helmikuun lopussa omistajia yhteensä 810718 eli 3394 enemmän kuin kuukautta aiemmin. Rahastopääomasta valtaosa eli 33,8 miljardia markkaa oli helmikuun lopussa osakerahastoissa. Yhdistelmärahastoissa rahastopääomaa oli 19,5 miljardia markkaa ja pitkän koron rahastoissa runsaat kymmenen miljardia.

Harvat rahastot plussalla


Mika Jaatinen Helsingin pörssin sijoitustutkimuksesta sanoo rahastojen kuitenkin selvinneen vertailuindekseihin nähden varsin hyvin helmikuun kurssilaskusta. Rahastoissa lasku oli helmikuussa 6,1 prosenttia, kun esimerkiksi painorajoitettu Fox-salkku laski 19,4 prosenttia ja Hex-tuottoindeksi 26,9 prosenttia.

Suomeen sijoittavista osakerahastoista parhaiten pärjäsi perinteisiin teollisuusosakkeisiin sijoituksissa painottava Conventum Finland Value. Sen bruttotuotto helmikuussa oli 4,5 prosenttia ja vuoden ajanjaksolla 6,2 prosenttia. Suomeen sijoittavista yhdistelmärahastoista plussalle ylsi vuoden ajanjaksolla vain Mandatum Neutral 4,3 prosentin bruttotuotolla. Helmikuussa sen tuotto jäi 0,1 prosenttia miinukselle. Myös laskevilla markkinoilla johdannaisilla tuottoa keräävä vipurahasto Mandatum Kontra puolestaan antoi helmikuussa 12,8 prosentin ja vuoden ajanjaksolla 48,2 prosentin bruttotuoton. Kansainvälisesti sijoittavista rahastoista vuoden tuottovertailussa nousivat kärkeen lääketeollisuuteen sijoittaneet Carnegie Medical 40,9 prosentin ja MeritaNordbanken Medica Life Science 32,6 prosentin tuotoillaan.

Meritalla 28,6 prosentin markkinaosuus


Suomeen rekisteröidyistä rahastoista suurin eli 28,6 prosentin markkinaosuus oli Merita Rahastoyhtiöllä. OP-Rahastoyhtiön markkinaosuus oli helmikuun lopussa 13,8 prosenttia ja Evli-Rahastoyhtiön 11,9 prosenttia. Pelkästään Suomeen sijoittavista rahastoyhtiöistä kärjessä oli 33,1 prosentin markkinaosuudella OP-Rahastoyhtiö. Gyllenbergin Rahaston markkinaosuus oli 15,5 prosenttia ja Merita Rahastoyhtiön 12,5 prosenttia. Suomeen rekisteröidyistä osakerahastoista Meritan markkinaosuus oli 33,2 prosenttia ja yhdistelmärahastoista 24,8 prosenttia.
(STT)

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot