Mainos

Henkivakuutukset pudottivat maksutuloja

Henkivakuutusten maksutulojen putoaminen johtaa tänä vuonna vakuutusmaksutulojen putoamiseen noin miljardilla markalla. Vakuutusyhtiöiden odotukset tälle vuodelle olivat kuitenkin vielä huonompia.

Henkivakuutusten maksutulojen putoaminen yli viidenneksellä johtaa tänä vuonna vakuutusmaksutulojen putoamiseen noin 170 miljoonalla eurolla (miljardilla markalla), Vakuutusyhtiöiden keskusliiton tutkimusjohtaja Olli-Pekka Ruuskanen arvioi tänään Kittilän Levillä pidetyssä seminaarissa.

Vahinkovakuutusten ja eläkevakuutusten maksutulojen kasvu korvaa suurimmaksi osaksi henkivakuutustulojen putoamisen. Ruuskanen piti vakuutusyhtiöiden 11,8 miljardin euron (70 miljardin markan) maksukertymää edelleen hyvänä tuloksena.

-Odotimme huonompaa vuotta, Ruuskanen tunnusti.

Henkivakuutusten myynti pysähtyi täysin alkuvuodesta, mutta vuoden loppua kohti maksutulo alkoi elpyä. Erityisen pahasti on romahtanut sijoitussidonnaisten yksilöllisten henkivakuutusten maksutulo, jossa pudotukseksi arvioidaan 56,1 prosenttia. Sen sijaan sijoitussidonnaisten yksilöllisten eläkevakuutusten maksutulo kasvoi edelleen yli 25 prosenttia.

Eläkevakuutuksiin ei siten osakemarkkinoiden romahdus ole vaikuttanut toisin kuin henkivakuutuksiin. Henkivakuutukset ovat olleet voimakkaassa kasvussa viime vuosikymmenen puolivälistä lähtien, ja erityisesti viime vuonna maksutulo nousi rajusti. Ruuskasen mukaan on vielä mahdotonta arvioida, onko kasvu nyt tasaantunut vai lähteekö se uudelleen nousuun notkahduksen jälkeen.

Palkkasumman kehitystä noudattelevien eläkevakuutusten maksutulo nousee 9 prosenttia. Vahinkovakuutusten maksutulon arvioidaan kasvavan lähes 7 prosenttia, mutta kulusuhde on nousussa. Sitä Ruuskanen piti vakuutusyhtiöiden kannalta huonona asiana.

Suomi-riski pienentynyt

Vakuutusyhtiöiden yhteenlaskettu sijoituskanta on alentunut viime vuoden lopusta noin 6 prosenttia 73,8 miljardiin euroon (439 miljardiin markkaan). Syynä on osakekurssien lasku, jota joukkovelkakirjalainojen hyvä kehitys on tasapainottanut. Osakkeiden osuus sijoituksista on enää neljännes, kun se oli vuonna 1999 yli 40 prosenttia.

Ruuskasen mukaan vakuutusyhtiöt ovat hajauttaneet sijoituksiaan ulkomaille sen jälkeen, kun markka sidottiin euroon. Sijoituksista noin puolet on ulkomailla, jossa tärkeimmät kohteet ovat suurimpien euromaiden Saksan, Ranskan ja Italian valtioiden velkakirjat.

-Suomi-riski on pienentynyt, Ruuskanen sanoi. Hän viittasi Helsingin pörssin kehitykseen, jossa osakkeiden kurssit ovat laskeneet poikkeuksellisen rajusti.

(MTV3-STT)

Mainos

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot