Mainos
Mainos

Henkiyhtiö Suomi jatkaa itsenäisenä - Viinanen taistelee Pohjolan puolesta

Henkiyhtiö Suomi jatkaa itsenäisenä yhtiönä. Yhtiö aikoo aloittaa uudelleen vakuutusten myynnin heti kun yhteistyösopimus Pohjolan kanssa päättyy.

Lopullisen päätöksen Suomen tulevaisuudesta tekee Suomen edustajisto ensi viikolla, mutta näin yhtiön hallitus edustajistolle esittää.

Suomi-yhtiön omistamista Pohjola-osakkeista ei vielä ole esitystä. Suomi on saanut lukuisia ostotarjouksia ja niistä neuvotellaan yhä. Parhaana yhteistyökuviona Suomi-yhtiö pitää tällä haavaa yhteistyötä työeläkeyhtiö Ilmarisen ja sen kanssa läheisesti toimivien vahinkoyhtiöiden kanssa.

Ilmarisen johdolla valtuudet neuvotella Pohjola-osakkeista

Työeläkeyhtiö Ilmarisen johdolla on edelleen valtuudet neuvotella henkiyhtiö Suomella hallussa olevien Pohjolan osakkeiden ostosta. Alunperin tel-yhtiön ostotarjous oli sidottu siihen, että Suomi valitsee yhteistyökumppanikseen Pohjolan.

Ilmarisesta kerrottiin, että yhtiön toimitusjohtaja Kari Puro voi neuvotella sekä koko potin että sen osien ostosta. Tel-yhtiön hallitus on pidättänyt itselleen oikeuden kaupan hyväksyntään.

Ilmarisen nousu vähintään osakkeiden yhdeksi omistajaksi vahvistui Suomen hallintoneuvoston kokouksen jälkeisessä tiedotustilaisuudessa, kun Suomen hallituksen puheenjohtaja Oiva Savela piti osakkeiden myyntiä Ilmariselle hyvin mahdollisena.

Neuvottelut osakkeiden myynnistä ovat edelleen kesken. Suomen mukaan se on saanut useita ostotarjouksia. Suomella on 25 prosenttia Pohjolan osakkeista ja 41 prosenttia äänistä. Pohjolan yhtiöjärjestyksessä äänioikeutta on rajattu niin, että yksi omistaja voi käyttää vain 10 prosenttia äänistä.


Yhdeksän uutisilla oli suora yhteys toimittaja Harri Vänskään Suomi-yhtiön hallituksen kokouspaikalle. Hän kertoo uutisankkuri Leena Kaskelalle yllättävästä päätöksestä ja haastattelee Suomi-yhtiön hallituksen puheenjohtaja Oiva Savelaa. (1:09)

Viinanen: Pohjola taistelee itsenäisyytensä puolesta

Iiro Viinanen

Pohjola aikoo pääjohtaja Iiro Viinasen mukaan taistella loppuun asti itsenäisyytensä puolesta. Aseena Pohjola käyttää Suomi-yhtiön vakuutusten myyntirajoitusta. Pohjola ei suostu Suomen toiveeseen aikaistaa vakuutusten myynnin aloittamista, ellei Suomi myy koko Pohjola-omistustaan Ilmariselle kuten Pohjola on toivonut. Suomella ja Pohjolalla on vakuutusten hoidosta yhteistyösopimus, joka päättyy kesäkuun lopussa 2002.

Kovin uhmakas Viinanen ei kuitenkaan halua olla. -Kaikesta on kuitenkin keskusteltava rakentavasti, Viinanen sanoo. Toinen rakentavan keskustelun aihe on Suomi-yhtiön ilmoitus pitää Ilmarista kaikista varteenotettavimpana yhteistyökumppanina. Viinanen aikoo vaikuttaa Suomi-yhtiön edustajien päätöksiin viimeiseen asti. Häntä kuitenkin harmittaa asian politisoituminen ja se, että "asioihin otetaan kantaa jo ennen kuin on esityksiä nähty".

Viinanen ei halua arvioida Suomen tekemää valintaa säilyä itsenäisenä. Hän ei kuitenkaan malta olla kehumatta Pohjolan tarjousta siirtää Suomen vakuutuskanta Pohjolan henkiyhtiöön. -Itsenäisenä yhtiönä Suomi joutuu itse turvaamaan riittävän vakavaraisuuden, Pohjola olisi huolehtinut riittävän vakavaraisuuden ylläpidosta, Viinanen sanoo.

Kestävä ratkaisu haussa

Viinanen on aiemmin arvostellut valtiovallan edustajia siitä, että ne antoivat Sampo-Leonialle mahdollisuuden nurkan valtaukseen Pohjolassa. Nyt kritiikki kohdistuu Pohjolan pohjoismaiseen yhteistyökumppaniin Scandiaan. Hän pitää Scandian vetoa uskomattomana välistävetona. Scandia kasvatti pikku hiljaa omistustaan Pohjolassa ja lopulta myi yllättäen koko osakepottinsa Pohjolan pahimmalle kilpailijalle Sammolle. Nyt Pohjolan pääjohtaja toivoo Pohjolalle pysyvää ratkaisua. Jo henkilöstönkin takia, sillä tunnelma Iiro Viinasen vetämässä konsernissa on "tylsä".

(MTV3-STT)

Mainos

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot