Mainos

Hovioikeus aloitti TJ Group -jutun käsittelyn

Valtionsyyttäjä hakee hovioikeuden kantaa muun muassa sisäpiiritiedon syntymiseen ja maksettavaksi määrättyihin oikeudenkäyntipalkkioihin.

Helsingin hovioikeus on aloittanut ohjelmistoyhtiö TJ Groupin talousrikossyytteiden käsittelyn.

Helsingin käräjäoikeus hylkäsi tammikuun lopussa lähes kaikki yhtiön johtoa ja yhtiötä koskeneet syytteet. Pääsyytteet käräjäoikeudessa kohdistuivat epäiltyihin tiedottamisrikoksiin yhtiön osakeannin ja -myynnin yhteydessä talvella 2000.

Hovioikeuden käsiteltävänä on vain osa alioikeudessa puiduista kysymyksistä, mutta valtionsyyttäjä Mika Illman hakee hovioikeuden kantaa muun muassa sisäpiiritiedon syntymiseen. Illmanin näkemyksen mukaan sisäpiiritietoa syntyi, kun yhtiön johto antoi julkisuuteen totuudenvastaista tietoa yhtiön taloudesta.

- Markkinoilla kaikilla ei enää ollut käytössä samaa tietoa, Illman perustelee.

Sisäpiirintiedon käyttö on laitonta, koska sen haltija voi päästä hyötymään tiedosta ohjaamalla osakkeiden ostot tai myynnit itselleen sopivaan aikaan.

Käräjäoikeus tuomitsi vain TJ Groupin entisen toimitusjohtajan Jyrki Salmisen ja hallituksen puheenjohtajan Tuomo Tilmanin sakkoihin tulosvaroituksen viivyttelystä keväällä 2000. Syyttäjä vaati heille vankeusrangaistusta.

Syyttäjän vaatimukset alioikeudessa olivat muutenkin huomattavasti massiivisemmat, ja syytteessä oli myös helmikuun 2000 osakeannin järjestäneen Evli Pankin ja Evli Corporaten toimitusjohtaja. TJ Groupilta ja sen johtajilta vaadittiin myös takaisin 150 miljoonaa euroa, jonka heidän katsottiin saaneen osakeannissa laittomin keinoin.

Illman on tyytymätön Salmisen, Tilmanin ja TJ Groupin tuomioihin. Illmanin näkemyksen mukaan myös yhtiön taloudesta vastannut pitäisi saada vastuuseen väärän tiedon levittämisestä julkisuuteen. Syyttäjän mukaan hän tiesi todellisen tuloksen ja tiesi julkisuuteen menevän "totuudenvastaista tietoa".

Hovioikeus joutuu ottamaan kantaa myös maksettavaksi määrättyihin oikeudenkäyntipalkkioihin. Valtiolle tuli suuroikeudenkäynnistä yhteensä yli 1,6 miljoonan maksut, mitä syyttäjä pitää liian suurena. TJ Group puolestaan vaatii hovioikeudelta oikeudenkäyntikulujensa täysimääräistä korvaamista.

Hovioikeudessa asian puinti jatkuu 7:nteen joulukuuta.

(MTV3-STT)

Mainos

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot