Mainos

Ikea ei kelpuuta suomalaispuuta

Maailman suurin huonekaluvalmistaja Ikea aikoo ensi vuonna siirtyä käyttämään vain puuta, joka on sertifioitu kansainvälisen FSC-järjestelmän mukaisesti. Samalla Ikea luopuu Suomessa käytetystä metsien sertifiointisysteemistä, koska järjestelmää ei ole hyväksytty mukaan FSC-järjestelmään. Noin puolet maamme metsistä on sertifioitu suomalaisen sertifiointijärjestelmän FFCS:n mukaisesti.

kuusamo-metsä

Suomalaisen sertifioinnin takana ovat metsänomistajat ja metsäteollisuus. Luonnonsuojelujärjestöjen mielestä metsämme pitäisi sertifioida FSC-järjestelmän mukaisesti. Suomessa ei vielä ole FSC-systeemin mukaisesti sertifioituja metsiä.

-Ikea on ensimmäinen yritys, jonka olen kuullut luopuvan suomalaisesta metsien sertifiointisysteemistä, väittää Metsäteollisuus ry:n johtaja Hannu Valtanen. Hän ei vielä näe tilanteen vaarantavan maamme omaa sertifiointijärjestelmää.

Ikean päätös julkistettiin Brysselissä keskiviikkona Greenpeacen ja Ikean yhteisessä tiedotustilaisuudessa. Sopimuksella Ikea haluaa korostaa, että se pitää kansainvälistä FSC:tä hyvän metsänhoidon takeena. Ikean puuraaka-aineesta tulee Pohjoismaista 40 prosenttia.

"Ympäristöliikkeillä liikaa valtaa FSC:ssä"

-Siirtyminen FSC:hen näyttää olevan Suomen metsäteollisuudelle vaikeaa, koska sen mukaan FSC:ssä ympäristöjärjestöille annetaan liikaa sananvaltaa, sanoo Matti Ikonen Luonto-Liitosta.

FSC:ssä ympäristöalan, metsäalan sekä yhteiskunnallisen alan edustajilla on kullakin kolmasosan äänivalta päätöksenteossa.

-Yksityisten metsänomistajien mielestä FSC:n hallintojärjestelmä ei ole demokraattinen. Ei ole länsimaisen demokratian mukaista, että kolmanneksen määräämisvalta omasta omaisuudesta annetaan ympäristöjärjestöille, sanoo Metsäteollisuus ry:n johtaja Hannu Valtanen.

Ruotsissa useat metsäyhtiöt ovat hyväksyneet FSC:n tavoitteet.

-Ruotsissa tilanne on toinen, koska siellä 40 prosenttia metsistä on yritysten omistuksessa, jolloin liittyminen FSC:hen lisää myyntiä. Suomessa puolestaan yksityiset omistavat kaksi kolmasosaa metsistä, kertoo Valtanen. Hän ei usko, että Suomen metsissä FSC-järjestelmään mennään mukaan.

Luonto-Liiton mukaan myös brittiläinen puutavarakauppias B&Q on ilmoittanut luopuvansa puutavaran ostosta Suomesta, jos FSC-sertifioitua puuta ei täällä edelleenkään ole saatavilla. Tällä hetkellä FSC-sertifioituja metsiä on 30 maassa ja niiden kokonaismäärä on 17,35 miljoonaa hehtaaria.
(STT)

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot