Mainos
Mainos

Inflaatio kiihtyi helmikuussa 2,7 prosenttiin

Kuluttajahintojen vuosimuutos eli inflaatio oli helmikuussa 2,7 prosenttia. Inflaatio nopeutui tammikuusta, jolloin se oli 2,2 prosenttia. Inflaatiota ylläpitivät edelleen erityisesti bensiinin ja kevyen polttoöljyn kallistuminen sekä asuntojen hintojen nousu. Inflaatio oli samalla tasolla edellisen kerran maaliskuussa 1993. Tiedot ilmenevät Tilastokeskuksen kuluttajahintaindeksistä.

Helmikuussa bensiinin ja kevyen polttoöljyn kallistuminen lisäsi suoraan inflaatiota 1,1 prosenttiyksikköä. Lisäksi polttoaineiden kallistuminen näkyi esimerkiksi lentomatkojen hinnoissa. Asuntojen hintojen ja vuokrien nousi kohotti inflaatiota puoli prosenttiyksikköä. Myös terveydenhuollon maksut nousivat ja ravintolapalvelut kallistuivat viime vuoden helmikuuhun verrattuna.

Kuluttajahintojen nousua hillitsi edelleen asuntolainojen korkojen lasku. Lisäksi matkapuhelut, sähköt sekä käytetyt autot halpenivat. Tammikuusta helmikuuhun kuluttajahinnat nousivat 0,7 prosenttia. Tämä johtui varsinkin polttoaineiden, vuokrien sekä vihannesten ja hedelmien kallistumisesta. Myös valmismatkojen hinnat kallistuivat.

Yhdenmukaistetun kuluttajahintaindeksin mukaan EU-maiden inflaatio oli tammikuussa 1,8 prosenttia. Inflaatio nopeutui hieman, koska se oli joulukuussa 1,7 prosenttia. EU-maiden nopein inflaatio oli Irlannissa, 4,4 prosenttia ja hitain Britanniassa, 0,8 prosenttia. Suomen vastaava inflaatio oli tammikuussa 2,3 prosenttia. EMU-maiden kuluttajahinnat nousivat tammikuussa 2 prosenttia.
(STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme