Mainos
Mainos

Inflaatio kiihtyi

Inflaatio nousi heinäkuussa 1,7 prosenttiin, kun kuluttajahintoja verrataan vastaavaan aikaan vuotta aiemmin. Kesäkuussa inflaatio oli vain 1,1 prosenttia. Kesäkuusta heinäkuuhun kuluttajahinnat laskivat 0,2 prosenttia, mikä suureksi osaksi selittynee kauppojen vaatealennusmyynneillä.

Tilastokeskus kertoo, että inflaation kiihtymiseen vaikutti merkittävästi polttonesteiden halpeneminen viime vuonna. Elintarvikkeiden kallistuminen nosti kuluttajahintoja 0,4 prosenttiyksikköä. Erityisesti nousivat hedelmien, vihannesten ja maitotuotteiden hinnat. Puhelumaksujen nousu kasvatti inflaatiota 0,3 prosenttiyksikköä. Lähes yhtä suuri vaikutus oli kulttuuri- ja vapaa-ajan palveluiden kallistumisella.

Vuokrankorotukset nostivat inflaatiota 0,2 prosenttiyksikköä, ja saman verran vaikutti terveyden- ja sairaudenhoidon kallistuminen.

EMU-maiden yhdenmukaistettua kuluttajahintaindeksiä koskevat ennakkotiedot kertovat, että alueen inflaatio oli heinäkuussa 1,9 prosenttia. Suomen vastaava luku oli 2,0 prosenttia.

(STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme