Mainos
Mainos

Inflaatio on kiihtymässä

Tilastokeskuksen mukaan eniten kuluttajahintojen nousuun vaikuttivat korkojen nousu ja asuntojen kallistuminen.

Inflaatio on kiihtymässä. Tilastokeskuksen laskema kuluttajahintojen vuosimuutos kohosi marraskuussa 2,1 prosenttiin. Lokakuussa vastaava lukema oli 1,8 prosenttia.

Kuluttajahinnat ovat olleet noususuunnassa alkuvuodesta 2004 lähtien. Edellisen kerran inflaatio oli selkeästi yli 2 prosenttia vuoden 2001 lopulla.

Korkojen nousu ja asuntojen kallistuminen vaikuttivat Tilastokeskuksen mukaan eniten kuluttajahintojen nousuun marraskuussa. Elintarvikkeet, ravintola- ja kahvilapalvelut, sähkön kallistuminen sekä vuokrankorotukset edistivät myös inflaatiota.

Viihde-elektroniikan ja tietojenkäsittelylaitteiden hintojen putoaminen sen sijaan hillitsi yleistä kuluttajahintojen nousua.

Tilastokeskuksen kuluttajahintaindeksi perustuu 60 000 hintatietoon vajaasta 500 tuotteesta.

Tilastokeskuksen laskelma eroaa euroalueen yhdenmukaistetusta kuluttajahintaindeksistä. Yhdenmukaistetun indeksin mukaan Suomen inflaatio oli marraskuussa 1,3 prosenttia.

Euromaiden kuluttajahinnat nousivat 1,8 prosenttia, mikä on alle Euroopan keskuspankin EKP:n asettaman 2 prosentin tavoitteen.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme