Mainos
Mainos

Investoinneissa hentoa kasvua

Teollisuuden investoinnit kääntyvät tänä vuonna hienoiseen kasvuun. Elinkeinoelämän keskusliiton kyselyn mukaan teollisuus aikoo investoida koneisiin ja rakennuksiin liki kolme prosenttia enemmän kuin viime vuonna. 

– Maailmalla on nyt parempi meno käynnissä kuin pitkään aikaan. Amerikassa on hyvät luvut, Eurooppakin on pääsemässä pinnalle ja tämä välittyy aikanaan myös Suomeen, arvioi EK:n johtaja Jussi Mustonen.

Käänne on tapahtunut keväällä, sillä vielä helmikuussa EK:n kyselyssä ennakoitiin, että kiinteät investoinnit vähenevät tänä vuonna neljä prosenttia.

– Pohjan löytyminen näyttää nyt olevan näkyvissä, toteaa Mustonen. 

Mustonen muistuttaa, että uudet investoinnit eivät kuitenkaan korvaa sitä kulumista mikä on tapahtunut. 

– Siinä mielessä teollisen pohjan käänne parempaan ei ole vielä varma.

Tutkimus ja tuotekehitys laahaa yhä

Tutkimus- ja tuotekehitystoimintaan sijoitetut varat sen sijaan laskevat. EK:n investointitiedustelun mukaan tahti on liki sama kuin viime vuonna eli –5,2 prosenttia.  

Yhtenä syynä on elektroniikkateollisuuden rakennemuutos. Siis se, että kännykkä-Nokia lähti.  

– Siellä on varmasti osaavaa työvoimaa ja niin sanottua resurssia. Ennen kuin nämä saadaan siirrettyä ja toimimaan muissa yrityksissä niin on vähintäänkin välivaihe, arvioi Mustonen.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme