Mainos
Mainos

Islannin keskuspankin ohjauskorko ennätyskorkeaksi

Islannin keskuspankki nosti maan rahoitusmarkkinoiden ohjauskoron torstaina ennätyksellisen korkeaksi tukeakseen Islannin kruunun kurssia ja hillitäkseen voimakkaita inflaatiopaineita. Korkoa nostettiin 0,50 prosenttiyksikköä 15,50 prosenttiin.

Koron nosto oli odotettu, mutta markkinoiden odotuksia pienempi. Dresdner Kleinwortin valuuttastrategin Jon Harrisonin mukaan pankki odotti 0,75 prosenttiyksikön nostoa.

-Pieni pettymys se oli. Markkinoilla odotettiin nostoa, ja jotkut ennustivat jopa 1,00 prosenttiyksikön korotusta, totesi Harrison.

Glitnirin ekonomistin Ingolfur Benderin mukaan nosto oli pankin odotusten mukainen. Hän ennakoi keskuspakin pitävän ohjauskoron 15,50 prosentissa syyskuuhun asti ja laskevan sitä sen jälkeen.

Keskuspankki korotti ohjauskorkoa kaksi viikkoa sitten hätätilanteessa peräti 1,25 prosenttiyksikköä. Korkealla korolla pankki yrittää pysäyttää kruunun laskun ja nopean inflaation.

Rahoituskriisin synnyttämä riskien karttaminen on kärjistänyt kruunun ahdinkoa. Islannin vaihtotaseen vaje kohosi viime vuonna 16 prosenttiin bruttokansantuotteesta. Huolta lisää nopeasti kansainvälistyneiden islantilaispankkien tase, joka on noussut yhdeksän kertaa bruttokansantuotetta suuremmaksi.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme