Mainos
Mainos

Itä-Aasia tutkii yhteistä valuuttajärjestelmää

Itä-Aasian maiden valtiovarainministerit aikovat lähettää ryhmän Eurooppaan tutkimaan kokemuksia euron luomisesta.

Aasiaa

Itä-Aasian maat harkitsevat euron kaltaisen yhteisen valuuttajärjestelmän ottamista käyttöön. Alueen valtiovarainministerit kokoontuivat tänään Manilaan keskustelemaan aiheesta. Ministerit aikovat lähettää virkamiehistä, keskuspankkien edustajista ja tiedemiehistä koostuvan ryhmän Eurooppaan tutkimaan kokemuksia yhteisvaluutan luomisesta.

Valuuttajärjestelmä muistuttaisi euroa edeltävää Euroopan valuuttajärjestelmää, jossa eri maiden valuutat sidottiin toisiinsa. Hankkeessa ovat mukana Kaakkois-Aasian maiden järjestön Aseanin jäsenmaat sekä Kiina, Japani ja Etelä-Korea.

Ministerit tunnustivat, että Itä-Aasian taloudellinen ja poliittinen hajanaisuus tekee yhteisestä valuuttajärjestelmästä kaukaisen. Vuosien 1997-98 valuuttakriisi on kuitenkin lähentänyt alueen maiden keskuspankkeja, jotka ovat muodostaneet verkoston puolustaakseen aasialaisia valuuttoja keinottelijoiden hyökkäyksiltä.

Myös alueen sisäinen kauppa ja investoinnit lisääntyvät sellaista vauhtia, että valuuttajärjestelmästä tulee päivä päivältä realistisempi ajatus.

(MTV3-STT-Reuters)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme