Mainos
Mainos

Jäänmurtajatilauksesta uusin telakkafarssi

Suomen telakoiden rimpuilu sai tänään uuden käänteen, kun tyvenestä pitkään nauttinut Helsingin telakkakin joutui myrskyn silmään.  

Liikennevirasto kumosi tiistaina tekemänsä päätöksen jäänmurtajahankinnasta Helsingin telakan omistavalta Arctech Helsinki Shipyardilta. Syynä on telakkayhtiön tekemään tarjoukseen sisältynyt virheellinen tieto pankkitakauksesta. 

-Asia tuli esiin, kun hankintapäätöksen tekemisen jälkeen aloitimme pankin kanssa sopimusvalmistelut. Siinä yhteydessä osoittautui, että takaussitoumus ei ollutkaan pankkia sitova, kertoi Liikenneviraston talvimerenkulkuyksikön päällikkö Jarkko Toivola

Pankkitakauksessa ei ole kyse jäänmurtajan rahoittamisesta, sillä 125 miljoonan euron arvoinen alus maksetaan budjettivaroista. Summa sisältää EU:n myöntämät 24 miljoonaa euroa. 

Takaus on tarkoitettu telakkayhtiön rahoittamiseen rakentamisaikana. 

Toivolan mukaan on liian aikaista arvioida, miten nopeasti jäänmurtajan hankintaprosessia päästään jatkamaan. 

 -Pyrimme etenemään mahdollisimman nopeasti, hän kertoo. 

Käytännössä Liikennevirasto aloittaa nyt neuvottelut Arctechin ja toisen tarjoajan STX Finlandin kanssa lisäajasta ja siitä, että tehdäänkö muutoksia tarjouspyyntöön. 

Varsinainen rakentamispäätös oli määrä allekirjoittaa vielä tämän vuoden puolella. Toivola arvioi, että päätös venyy ylimääräisen mutkan vuoksi ensi vuoden puolelle. 

STX:lle uusi mahdollisuus 

Liikennevirasto hylkäsi alun perin STX:n Turun telakan tarjouksen, koska se oli tarjouspyynnön vastainen. Nyt hylkäyspäätös on kumottu, ja STX voi tehdä uuden tarjouksen. 

STX on mukana myös Arctechissa, josta korealaisyhtiö omistaa puolet. Toinen puolikas on venäläisen United Shipbuilding Corporationin omistuksessa.  

Toivola korostaa, että Suomi tarvitsee uutta jäänmurtajaa korvaamaan käytöstä poistuvaa kapasiteettia. Uuden murtajan on määrä valmistua vuoden 2015 loppuun mennessä. 

Murtaja on suunniteltu erityisesti Itämeren vaativimpiin jääoloihin. Se pystyy myös torjumaan öljyvahinkoja. 

 STT ei tavoittanut Arctechin edustajaa kommentoimaan tilannetta.  

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme