Mainos
Mainos

Japani manipuloi valuuttaansa - myi 900 miljardia jeniä

Vahvistunut jeni on kiusannut Japanin vientimarkkinoita.

Japanin keskuspankki teki tänään valuuttaintervention, jolla se pyrki heikentämään valuuttaansa. Ja ensimmäisten reaktioiden mukaan valuuttamanipulaatio oli onnistunut.

Uutistoimistojen mukaan Japani teki intervention yksin. Maa myi siis vahvistamattomien tietojen mukaan noin 900 miljardia jeniä (reilut 10 miljardia dollaria). Arviot määrästä kuitenkin vaihtelevat, sillä keskuspankki ei ole itse ilmoittanut jenien myyntimäärää. Tilalle keskuspankki ostaa tyypillisesti dollareita.

Valuuttamanipuloinnin avulla jeni on heikentynyt dollaria vastaan tänään noin kolme prosenttia.

– Yleensä, kun maailmantaloudessa on epävarmuutta, jeni tapaa vahvistua. Se puolestaan heikentää maan kilpailukykyä, Nordea Pankin tutkimusjohtaja Roger Wessman kertoo MTV3 Uutisille.

Väliintulo tehtiin, koska sijoittajat ovat pitäneet jeniä turvasatamana, ja sen kurssi on noussut viime päivinä lähelle ennätystä. Japanin valtiovarainministeri Yoshihiko Nodan mukaan jenin vahvistumisen jatkuminen heikentäisi Japanin talouskasvua ja hidastaisi tsunamista toipumista.

Markkinatilanne on ollut viimeisten viikkojen aikana hermostunut, kun maailman mahtavimman talousmaan Yhdysvaltain velkasekoilu on aiheuttanut paineita. USA:n taloustilanne on osoittanut myös heikentymisen merkkejä.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme