Mainos
Mainos

Japania uhkaa pääomapako

Pääomapaosta on tulossa Japanin uusi ongelma. Japanin talousvuosi lähestyy loppuaan ja maan talouden uhkakuvat ovat nyt hyvin synkkiä.

Mitsubishi Research Instituten tutkimusjohtaja Noriko Hama sanoo yksityisten ihmisten menettäneen jo luottamustaan jeniin. Argentiinan mallin mukaista romahdusta Hama pitää täysin mahdollisena.

- Japanin taloustilanne on hyvin jännittynyt ja dramaattinen. Markkinavoimat ovat aloittamassa työtä, jota pääministeri Junichiro Koizumi on luvannut tehdä talouden eteen, Hama sanoo.

Pankit joutuvat ajamaan velkaisia yrityksiä konkursseihin, sillä nyt niiden on pelastettava itsensä. Hyvin hoidettuina konkurssit voivat palvella rakennemuutosta.

Ulkomaat kiinnostavat myös pankkeja enemmän kuin nollakorkoinen Japani. Jos kehitys ryöstäytyy hallinnasta, seuraukset ovat pahimmillaan dramaattiset.

- Pääomien pako ja markkinoiden pakottama rakennemuutos voivat ääritapauksessa viedä Japanin talouden Argentiinan tielle, Mitsubishi Research Instituten Hama uskoo.

Japani on maailman talousmahti, joten jenin romahtaminen ravistaisi koko maailmantalouden näkymiä. Haman mielestä Japanilla on kuitenkin vielä toivoa. Maailmantalouden elpyminen voi antaa lisäaikaa, mutta tuo aika olisi käytettävä syvälliseen rakennemuutokseen, jota ei voi lykätä enää pitkään.

(MTV3)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme