Mainos
Mainos

Japanissa puretaan säännöstelyä

Japanissa talouskasvua haetaan säännöstelyä purkamalla. Kotimarkkinoiden avaamisen toivotaan myös lisäävän yritysten kilpailukykyä.

Japanilaiset ovat viime vuosina joutuneet kuulemaan vain huonoja uutisia. Pankit ovat veloissa, pörssi on pudonnut muun maailman kasvuvauhdista.

Talouskasvusta jotain kertoo se, että kun viimeisen viiden vuoden aikana Yhdysvaltojen talous on kasvanut 22 prosentilla yltää Japani hädin tuskin kuuteen prosenttiin.

Seitsemän vuotta kuplatalouden puhkeamisen jälkeen Japanin talous yskii edelleen. Viime vuosien laiha kasvu on saavutettu pitkälti vain suurten julkisten rakennushankkeitten avulla.

Keinot talouden elvyttämiseksi alkavat olla vähissä, sillä pelkkään vientiinkään turvautuminen ei käy päinsä. Tästä pitävät huolen vientiylijäämät muun muassa Yhdysvaltojen kaupassa. Niinpä viimeiseksi oljenkorreksi on jäänyt jo pitkään puhuttu talouden vapauttaminen eri ministeriöiden säännöstelystä.

Pankkien kilpailukyvyn parantamiseksi pääministeri Ryutaro Hashimoto on luvannut vapauttaa pääomamarkkinat kertarysäyksellä Englannin esimerkin mukaan vuoteen 2001 mennessä. Sitä ennen kilpailulle avataan kotimainen lentoliikenne ja puhelinmarkkinat.

Kuinka pitkälle hallitus on valmis menemään on kuitenkin toinen juttu.
(MTV3/Kari Ahlberg)

Huom! Uusi StreamWorks ohjelma valitsee nopeuden automaattisesti internetyhteytesi mukaan.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme