Mainos
Mainos

Jokeri-miljardööri ennakoi pakotteet – möi omistuksensa öljy-yhtiöstä

Maailman rikkaimpiin ihmisiin lukeutuva venäläis-suomalainen miljardööri Gennadi Timtshenko ennakoi joutuvansa Yhdysvaltain eilen julkaisemalle pakotelistalle.

Jokereiden osaomistaja ja Suomen rikkain mies, 61-vuotias liikemies möi liki 50 prosentin osuutensa sveitsiläisestä öljyalan yhtiöstä Gunvorista jo ennen kuin nimilista pakotteiden kohteeksi joutuneista oli julkistettu. Tällä liikkeellä hän ilmeisesti pelasti Gunvorin joutumasta myös boikotin piiriin.

Esimerkiksi öljyalan jättiläinen Shell oli jo pohtinut kaupankäynnin lopettamista Gunvorin kanssa, kun tieto Timtshenkon joutumisesta boikottilistalle tuli julki. 

Timtshenko oli kuitenkin myynyt osuutensa yhtiön toimitusjohtajalle Torbjörn Törnqvistille jo päivää aiemmin.

Myös yhdysvaltalaiset öljy-yhtiöt, kuten Exxon ovat nyt jatkaneet kaupankäyntiä Gunvorin kanssa. Gunvor käsittelee arviolta 3% maailman öljyvaroista. Yhtiö perustettiin vuonna 1997 ja Timtshenko oli yksi sen perustajista.

Yhdysvaltain valtionvarainministeriön mukaan myös Venäjän presidentti Vladimir Putinilla olisi sijoituksia Gunvorissa. Tämän yhtiö kiisti jo eilen jyrkästi, ja sanoi Timtshenkon myyneen osuutensa vain taatakseen Gunvorin toimintakyvyn jatkossakin.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme