Mainos
Mainos

JSN: Pörssiomistusten salaaminen vakava uhka sananvapaudelle

Samaan aikaan kun hallitus kaavailee eläkeyhtiöiden hallitusten jäsenten osakekauppojen muuttamista avoimemmiksi, valtiovarainministeriössä esitetään pörssiomistusten salaamismahdollisuutta.  

Julkisen sanan neuvoston JSN:n puheenjohtajan Risto Uimosen mukaan VM:n tiistaina julkistama esitys salaamisesta on vakava uhka sananvapaudelle. Yhteiskunnallisen valvonnan mahdollisuus heikkenee olennaisesti. 

Pörssiomistuksia esitetään salattaviksi

Valtiovarainministeriö esittää, että suomalaiset voisivat siirtää osakeomistuksiaan hallintarekisteriin.  

Hallintarekisteröinti kaventaisi osakeomistusten julkisuutta.

Nykyisin suomalaisten pörssiomistukset ovat julkisia, joten ne voi katsoa arvopaperikeskuksessa.

Hallintarekisterin tiedot olisivat julkisia vain neljä kertaa vuodessa.  

Ehdotuksen mukaan julkisia olisivat yli 500 osakkeen omistukset pörssiyhtiöissä.  

Ainoastaan valtakunnan politiikan vaikutusvaltaisimmat henkilöt eivät voisi hallintarekisteröidä omistustaan.

(STT)

– Kun avoimuudenkin aikana tapahtuu rötöksiä ja osakekaupoista paljastuu kaiken maailman puliveivausta, on pelättävissä, että tämänkaltainen toiminta voimistuu ja media ei pysty kontrolloimaan tapahtumia kuten tähän saakka.  

VM:n esityksen mukaan suomalaiset voisivat vastaisuudessa siirtää osakeomistuksiaan hallintarekisteriin. Rekisteröinti kaventaisi osakeomistusten julkisuutta, sillä yritysten todellisia omistajia olisi vaikeampi saada selville. 

Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksen tutkimusjohtajan Tarmo Valkosen mukaan uteliaisuus ei saisi olla mikään kriteeri uudistusta valmisteltaessa.  

– Minusta se on enemmän kansan tahto kuin kansalaisoikeus, että tietää, mitä naapuri omistaa.  

VM:n ehdotuksen mukaan julkisia olisivat yli 500 osakkeen omistukset pörssiyhtiöissä. Valkonen pitää hyvänä, että raja salaamisoikeudella on korkealla, sillä taloudellista tai yhteiskunnallista merkitystä on vain suurilla summilla.  

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme