Mainos
Mainos

Julkisten palvelujen tuottaminenkin halpamaihin?

Kansantaloustieteen professori Matti Pohjola sanoo, että tietotekniikan lisääntyvä käyttö palveluissa saattaa siirtää julkisia palveluita halvemman kustannustason maihin.

Jopa julkisten palvelujen tuottaminen voi siirtyä mihin päin maailmaa tahansa, kun tietotekniikan soveltaminen palveluihin etenee, Helsingin kauppakorkeakoulun kansantaloustieteen professori Matti Pohjola arvioi.

Esimerkiksi terveydenhoidossa monia taustatoimintoja voidaan siirtää halvemman kustannustason maihin. Koulutuksessa erilaiset paikasta riippumattomat verkkopohjaiset oppimisympäristöt tekevät tuloaan.

Tietotekniikan suurimmat vaikutukset näkyvät Pohjolan mukaan nimenomaan palvelualoilla. Suomelle kehitys on suuri haaste, sillä tähän saakka Suomi ei ole loistanut tietotekniikan soveltamisessa.

Pohjola arvioi myös, että rikkaiden maiden lista on 50 vuoden kuluttua aivan erinäköinen kuin se on nyt. Suomi ei hänen mukaansa välttämättä kuulu listalle, ja maailman vauraus saattaa kertyä sellaisiin maihin kuin Kiina, Intia tai Viro.

- Olisi hyvä säilyttää edes nykyiset asemat, Pohjola muistuttaa.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme