Mainos

Jungner: Jos olisin VR:n toimitusjohtaja, niin...

SDP:n puoluesihteeri Mikael Jungner uskoo, että Nokian nykyiset ongelmat ovat aiheutuneet suurelta osin vanhanaikaisesta johtamiskulttuurista. Jähmeästi johdettu Nokia ei lopulta kyennyt haastamaan ketterämpiä kilpailijoita, kuten Applea, Jungner arvioi.

– Nokia oli paljossa edelläkävijä, mutta valitettavasti myös suunnitelmatalous. Pitää olla tarkka strategia jota noudatetaan. Applella tapa oli tyystin toisenlainen, Jungner sanoi esitellessään Toimistokuukkeli-kirjaansa.

Kirjassaan Jungner perää muutosta suomalaiseen johtamiskulttuurin. Hän toteaa, että ihmiset eivät yleensä pidä siitä, että heitä johdetaan. Hyvä johtaminen voi siksi usein olla mahdollisimman vähäistä johtamista. Vanhanaikainen käskyttäminen kun ei enää nykymaailmassa toimi.

– Tätä on monen johtajan hankalaa hyväksyä, koska he tuntuvat kuvittelevan, että muita parempi palkka ja paremmat edut pitää ansaita komentelemalla törmäkkäästi kaikkea mikä liikkuu. Totuus on kuitenkin päinvastainen. Joka kerta, kun johtaja kertoo, miten pitää toimia, hän vie johdettavilta ripauksen oma-aloitteisuutta ja motivaatiota, Jungner kirjoittaa.

Jungner kehottaa vapauttamaan ihmisten luovuuden, jolloin he sitoutuvat ja motivoituvat työhönsä parhaiten.

– Hyvin johdettuna mistä hyvänsä työstä voi tehdä huippuduunin, huonosti johdettuna mistä hyvänsä työstä voi tehdä paskaduunin, Jungner opastaa.

Jungner ottaa kantaa myös johtajien palkkaukseen ja toteaa, ettei palkkojen loputon kasvattaminen kannata. Kun kuukausipalkka on 10000 euroa kuussa ja omaisuutta on koossa miljoonan edestä, ei lisäraha enää paranna elämisen laatua.

Kirjassa Jungner perustaa ajatuksensa omiin kokemuksiin, lapsuuden vapaasta Summerhill-kasvatuksesta alkaen myöhempiin tehtäviin mm Microsoftilla ja Yleisradiossa.

Henkilöstö mukaan

Jos Jungnerille tarjottaisiin seuraavana haasteena esimerkiksi VR:n toimitusjohtajan paikkaa, hän lähtisi ratkomaan yhtiön ongelmia rakentamalla strategiaa oman väen kanssa. Vaativinta on aina soveltaa yleiset opit yhtiön oloihin.

– Missä tahansa yrityksessä, olisi se VR tai Finnair tai mikä muu, aloittaisin siitä innostuneimmasta osasta henkilöstöä. Heidän kanssaan lähtisin tekemään strategiaa joka on eteenpäin katsova, positiivinen ja innostunut. Ja sitten jalkauttaisin sitä yrityksen sisällä. Kun se alkaa rullaamaan, niin sitten vasta siirtyisin asiakaskuntaan. Ja siitä se lähtee, Jungner sovelsi oppejaan Yleisradiosta.

(MTV3 - STT)

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot