Mainos

Liikevoittoaan kasvattanut kaivosyhtiö Terrafame hakee lupaa uraanin talteenotolle

Kaivosyhtiö Terrafame aikoo hakea valtioneuvostolta lupaa uraanin talteenotolle. Hakemus on määrä jättää lähiviikkoina, tiedottaa yhtiö. Terrafamen arvion mukaan uraanin talteenotto voisi alkaa vuoden 2019 lopulla.

Terrafamen tuotantoprosessissa liukenee muiden metallien ohella myös luonnonuraania, mutta sitä ei nykyisin oteta talteen. Yhtiön louhiman malmin uraanipitoisuudet ovat pieniä. Uraania voitaisiin kuitenkin hyödyntää siinä määrin, että toiminta olisi kaupallisesti kannattavaa, arvioi yhtiö.

–  Suhteessa nikkelin ja sinkin tuotantoon uraanin talteenoton taloudellinen merkitys Terrafamelle ei olisi huomattava, mutta se parantaisi yhtiön kannattavuutta, sanoo toimitusjohtaja Joni Lukkaroinen tiedotteessa.

Sen jälkeen kun Terrafame jättää lupahakemuksen, pyydetään asiasta lausunnot muun muassa Sotkamon kunnalta, Kajaanin kaupungilta, eri ministeriöiltä ja viranomaisilta. Uraanin talteenotto edellyttää myös muun muassa Säteilyturvakeskuksen hyväksyntää ja ulkoministeriön myyntilupaa.

Yhtiö kertoo, että Terrafamen prosesseissa ja tuotteissa mukana oleva uraani ei aiheuta säteilyvaaraa ihmiselle tai ympäristölle, sillä se vastaa säteilyominaisuuksiltaan kallioperässä esiintyvää luonnonuraania.

Yhtiöllä on jo valmiina tehdasalueella uraanin talteenottolaitos, joka vaatisi noin kymmenen miljoonan lisäinvestoinnin, jos talteenotto käynnistetään.

Terrafamen liikevoitto kasvoi heinä-syyskuussa 42,5 miljoonaan euroon. Vuotta aiemmin yhtiö teki saman verran tappiota. Liikevaihto kasvoi 63,9 miljoonaan vuoden takaisesta 21,2 miljoonasta.

Yhtiön mukaan metallitehtaalla tehtiin vuosineljännesennätykset. Ne olivat nikkelissä 5 506 tonnia ja sinkissä 12 242 tonnia. Sinkin tuotannossa tehtiin myös vuosiennätys. Tämän vuoden aikana syyskuuhun mennessä sinkkiä tuotettiin yhteensä yli 33 000 tonnia, yhtiö kertoo.

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot