Mainos
Mainos

Katainen: Suomen tehtävä kotiläksynsä niin huolella, että meitä eivät muut heiluta

Pääministeri Jyrki Katainen on huolestunut Italiaan ja Espanjaan liittyvistä korkouutisista. Sekä Italian että Espanjan valtionlainojen korot nousivat eilen ennätyskorkealle. Lainojen korot kertovat sijoittajien epäilyistä Italian ja Espanjan kykyyn hoitaa velkataakkaansa.

Kataisen mukaan Italian ja Espanjan kohdalla puhutaan monitahoisesta ongelmasta.

– Raha ei tätä asiaa ratkaise, vaan epäilyksenalaisten maiden oma talouspolitiikka. Kyseisten maiden on tehtävä niin rivakoita toimia omassa talouspolitiikassaan, että ne takaavat maan tervehtymisen. Eli budjettileikkauksia, verojen korotuksia ja rakenteellisia uudistuksia, Katainen toteaa Huomenta Suomen haastattelussa.

Ongelmamaista Kreikka on Kataisen mukaan tehnyt suurin piirtein sen mitä se on luvannut taloutensa tasapainottamiseksi. Se ei kuitenkaan takaa, että Euroopan kriisi on ratkennut.

–Täällä on edelleenkin kriisi päällä, eurooppalainen kriisi, mutta myös Yhdysvaltain kriisi. Se ei näyttäydy välttämättä tavallisen kansalaisen elämässä joka päivä, ja hyvä niin. Mutta meillä on erittäin suuri työ vielä siinä edessä, että saisimme estettyä uusien valtioiden joutumisen vakavaan kaatumisvaaraan.

Kreikan tilanne pääsi pahaksi, koska maa väristeli tietojaan niin omalle kansalaisille kuin EU-viranomaisille. Kriisin taustalla vaikutti myös maan huono talouspolitiikka ja yhteiskuntapolitiikka ylipäätään.

Kataisen mukaan maan ongelmista onkin hyvä ottaa oppia myös täällä pohjoisessa.

– Meidän pitää täällä Suomessa tehdä sellaisia yhteiskuntapoliittisia uudistuksia ja harjoittaa sellaista talouspolitiikkaa, että me olemme saletissa. Eli tapahtuu maailmalla sitten mitä tahansa, niin Suomi ei kaadu.

– Toki olemme riippuvaisia maailmantalouden vedosta. Mutta tehdään kotiläksyt niin huolella, että meitä eivät muut heiluta.

(MTV3)

Katso pääministeri Jyrki Kataisen (kok.) haastattelu: (Huomenta Suomi 3.8.2011)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme